Sari la conținut

TU sau DVS?

Limba română e probabil singura limbă care are o formă de „politeţe” care încalcă regulile gramaticale, aceea de a vorbi la plural când te adresezi unei persoane cu anumită profesie.

Vă povestesc o întâmplare penibilă din 2018:

Am făcut programare prin SMS la un psiholog de la Policlinca Cina. La ora programată i-am dat alt SMS „scuze că întârzii… am nişte treabă în oraş dar vin, până la ce ora te găsesc la cabinet?

Mi-a dat apel „domnule, cine sunteţi şi ce profesie aveţi?” eu nu ştiam de termenul „liber profesionist” şi am încercat să explic detaliat „lucrez pe internet, am un site pe care vând…” iar ea a răspuns „ştiţi cu cine vorbiţi?” eu „cu doamna (i-am zis pe nume),” ea „vorbiţi cu un DOCTOR, nu vă e rusine să vorbiţi aşa? Vă rog căutaţi alt doctor!”

Pe moment nu mi-am dat seama de ce se supărase, i-am mai dat un SMS cu link la site dacă era curioasă ce lucrez, şi încă unul să îmi cer scuze pentru TE şi întrebând „până la ce oră VĂ găsesc”. Nu a mai răspuns.

După 1 oră am ajuns la policlinică, mai erau 6-8 pacienţi pe hol care vorbeau între ei (probabil pensionari), am aflat că ei stau la rând de 3 ore şi au mai venit anterior dar doamna doctor nu a avut timp de ei, că ea nu locuieşte în Ploieşti şi a venit cu 2 ore întârziere, etc. M-au întrebat ce problemă am, fiind singurul tânăr, le-am arătat site-ul meu şi au fost impresionaţi, dar şi SMS-urile explicând că s-a supărat că am zis TE în loc de VĂ. Când a ieşit un pacient, bătrânii au zis să intru în faţă, explicându-i şi doamnei doctor că sunt un caz special, foarte inteligent dar şi ocupat, lucrez în arhitectură, etc. Dar doamna doctor m-a refuzat, ba chiar m-a ameninţat că cheamă poliţia dacă nu plec.

Ulterior m-am programat la alt psiholog la Gral Medical, nu era nimeni la coadă, am stat 3 ore în cabinet să îmi facă teste de IQ şi personalitate, am plătit 200 lei şi sunt mulţumit că am eliminat orice dubii legate de sănătatea mea. La policlinica Cina m-ar fi costat 50 lei avizul psihologic şi probabil nu făcea nici un test.


Notă: la momentul respectiv comunicam 90% în engleză cu cei 2000+ vizitatori/zi al site-ului www.teoalida.com iar în engleză nu există pronume de politeţe ci doar YOU = TU. Site-ul www.teoalida.ro (care includea harta blocurilor din Ploieşti) avea doar câteva zeci de vizitatori/zi şi nu prea aveam cu cine vorbi în română, vorbeam în română doar cu familia şi tinerii din cartier, aceştia nu folosesc cuvinte gen „dumneavoastră”, de aceea obişnuinta mea de a vorbi la persoana 2-a singular atunci când vorbesc cu persoane individuale, şi plural doar când mă adresam unui grup de persoane sau instituţie.

Am început să comunic mai mult cu români în 2020 după ce proiectul harta blocurilor a devenit viral fiind extins la Bucureşti. 90% din vizitatorii site-ului îmi scriu la persoana a 2-a, deci imaginaţi-va cât aş avea de pierdut dacă aş avea cu ei aceeaşi atitudine pe care a avut-o doamna doctor cu mine din simplul motiv că nu m-am adresat cu „dumneavoastră” ?

Am avut câteva cazuri de vizitatori ai site-ului care s-au supărat că le-am răspuns la persoana a 2-a. Prea exigent!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *