Sari la conținut

Muzică şi matematică

Tuturor ne place muzica, mulţi spun „melodia asta îmi place / nu-mi place / e aşa şi aşa”, dar eu s-ar putea să fiu singura sau prima persoană din lume care vă arată preferinţele muzicale printr-un tabel Excel de analiză a datelor. Din 2004 dau note (rating) fiecărei melodii, de la 0 la 16 pe baza a 4 criterii, apoi folosesc formule matematice pentru a calcula scoruri şi a face făcut topul artiştilor, albumelor şi genurilor muzicale.

Descărcaţi baza de date: Teoalida Music Database.xls (versiunea LITE)
Versiunea FULL poate fi cumpărată AICI

Music Database

Deşi dau note melodiilor avute în calculator încă din 2002, baza de date serioasă am început-o în 2005 (aveam 16 ani), şi include discografia completă a artiştilor mei preferaţi, plus câţiva artişti reprezentativi pentru fiecare regiune sau gen muzical. Ascult muzica mp3 download-ate sau online, YouTube, Spotify, etc.

Am primit comentarii gen „n-ai altceva de făcut? Asta e cea mai mare porcărie inutilă cu care îţi pierzi timpul”. Adăugarea melodiilor în Excel ia sub 1 minut per album, dar ascultarea lor şi dar note durează mai mult, le ascult în timp ce fac alte treburi.

În 2005-2009 am ascultat şi dat note la 1000 melodii pe an, dar din 2009 încoace m-am limitat la câteva sute pe an fiindcă nu vreau să pierd prea mult timp cu baza de date a melodiilor care ştiu că e INUTILĂ.

Cum a început pasiunea pentru muzică

În 1998 înlocuisem calculatorul 486 (hard disk 200 MB şi Windows 95) cu un calculator AMD K6-2 333 Mhz (hard disk 4,3 GB, Windows 95, şi CD-ROM), iar în 1999 tata a adus nişte CD-uri cu muzică de la prieteni, le-a ascultat şi a făcut o selecţie după gusturile lui, ştergând şi unele melodii care îmi plăceau mie (la vremea aia nu aveam drept de decizie ce să ţinem în calculatorul FAMILIEI). Apoi a dat playlistul împreună cu CD-urile la un prieten care să scrie melodiile selectate de tata pe 2 CD-uri.

Mult timp, aia era singura muzică pe care o puteam asculta, pusă de părinţi acasă. Ce fel de muzică era: rock şi pop din anii ’60 până în ’90. Dacă nu aveam părinţii ăştia idioţi care să-mi încalce dreptul de a alege ce muzică să ascult, şi trăiam printre golani de vârsta mea, cine ştie ce ajungeam? Manelist? Hip-hopper?

În 2001 tata a schimbat hard diskul cu unul de 20 GB şi a mai luat CD-uri de la prieten. Ajunsesem să avem vreo 4 GB de muzică, din care am făcut şi eu o selecţie de 20 melodii (ce gusturi pretenţioase aveam!), pentru prima dată ascultam ce îmi place mie, la căşti, până spre sfârşitul anului 2001 când am schimbat calculatorul cu unul la care nu mai mergeau căştile în mufa de pe CD-ROM (probabil nu era montat firul către placa de sunet, fiind carcasa sigilată pentru păstrarea garanţiei nu aveam ce face), mi-era cam greu să bag căştile în mufa din spate, aşa că porneam muzica de obicei când eram singur acasă, deci puţin timp, şi nu mă plictiseam de faptul că aveam un playlist redus.

După scandalurile din familie şi revoluţia din 2003 care mi-a permis să fac ce vreau eu fără ordinele părinţilor, porneam muzica indiferent de cu cine eram acasă, nu mai comenta nimeni rău, atunci începusem să mă plictisesc de playlist-ul meu şi voiam melodii noi, m-am apucat să înregistrez cu TV Tuner-ul melodii de la Atomic, MTV, Ploaia de Stele, Eurovision, plus Agua Viva (un film pentru copii transmis pe Tele7abc, calitatea era slabă dar voiam neapărat ceva nou. Şi mai voiam melodii de la artiştii de la care găsisem melodii care îmi plăceau pe CD-urile tatalui (Aqua, Shakira, Shakin Stevens, Thalia). Am întrebat până şi la tarabele de discuri din oraş, am întrebat dacă au artistii mei preferaţi, mi-au zis că se pot înregistra, dar părinţii nu au fost de acord să dea bani pe muzică.

Cum am descoperit întâmplător artiştii de care m-am îndrăgostit

În Noiembrie 2004 dădeam televizorul LA ÎNTÂMPLARE pe toate canalele, am nimerit pe TVR1 fix când era Junior Eurovision la concurentul numărul 3, m-am apucat să înregistrez fiecare melodie, m-am îndrăgostit instantaneu de Maria Isabel (concurentul 15 din 18), o fată de 10 ani care întâmplător a câştigat concursul.

După conectarea la reţeaua de cartier RakNet în octombrie 2004 urmată de conectarea la internet în februarie 2005, am putut găsi melodiile care îmi plac, şi download-a instantaneu şi gratis. Care credeţi că au fost primele melodii download-ate? Am căutat Maria Isabel şi am găsit site-ul Eurojunior (selecţia spaniolă pentru Eurovision Junior), de unde am aflat şi de 3+2 (trupă formată din participanţii Eurojunior 2003) şi Andy y Lucas (invitat la Eurojunior) şi le-am download-at pe toate de pe DC++, plus fişierele mp3 originale ale celor vreo 100 melodii pe care le înregistrasem de la TV la calitate proastă.

Apoi căutând pe internet fanclub-uri Maria Isabel am găsit DIN ÎNTÂMPLARE pagina lui Danna Paola (altă artistă de 9 ani, dar din Mexic), mi-a plăcut cum arată şi voiam să văd şi cum cântă, am căutat melodii Danna Paola pe DC++ şi am gasit DIN ÎNTÂMPLARE o melodie cântată împreună cu Tatiana (36 ani), atunci am intrat pe site-ul lui Tatiana, am căutat-o şi pe asta pe DC++, dar fără prea mare succes pentru că nu e populară în Europa unde sunt populare huburile de DC++, însă în 2007 descoperind ARES (program de filesharing popular în America Latină) am găsit 80% cele peste 260 de melodii ale ei.

Aveam de la prieteni o melodie cu un refren ofensiv în româna (Pula Boi Pula Cavalo), am găsit un mp3 cu numele ăsta şi nu ştiam cine cântă şi nici măcar limba, de abia în 2008 am aflat că titlul corect e „Peão Apaixonado” şi e cântată de Rio Negro e Solimões, am download-at şi alte melodii ale lor, aşa m-am îndrăgostit de muzica country braziliană. În 2009 am download-at şi muzică country americană, Alan Jackson şi Garth Brooks.

Începând din 2007 mă uit pe internet la Multimedios TV (televiziune mexicană cu emisiuni pentru copii), plină de momente muzicale, aşa am aflat de Fandango, Flans, Timbiriche şi alţi artişti populari în Mexic anilor ’80 dar şi RBD populară în telenovela Rebelde care s-a lansat în 2004. În 2008 30% din melodiile din baza de date erau din Mexic. În 2013 au băgat în emisiune şi o melodie japoneză şi aşa am aflat că e cântată de Kyary Pamyu Pamyu. Deşi mai download-asem în trecut muzică japoneză, Kyary e prima care m-a atras în mod special.

Tot la emisiunea mexicană s-a băgat o melodie Ilarile care am descoperit că e de la Xuxa, iar ulterior am găsit la agenţia de modeling braziliană We Are Little Stars un video în care muzica de fundal era Bambole Yo Yo, am căutat versurile şi aşa am descoperit şi download-at Angelica şi Eliana, care împreună cu Xuxa dominau emisiunile pentru copii din Brazilia, totuşi muzica lor e destul de matură şi îmi place.

În 2013 aveam în baza de date 20% melodii mexicane şi 15% braziliene. În 2013-2014 nu am mai download-at artişti noi. În 2015 umblând la întâmplare pe YouTube m-am îndrăgostit de un nou gen: muzică populară germană, plus alte genuri germane, de exemplu Andrea Berg.

Deci se vede evoluţia gusturilor muzicale? E DE BINE?

Există şi genuri de muzică care nu suport să ascult: hip-hopul, urmată de manele şi muzica arabă şi indiană.

Ideea de a face o bază de date

Ideea de a face un tabel cu melodii datează din 2002, la scurt timp după ce mi-am făcut primul playlist din melodiile aduse şi selectate de tata, am băgat toate melodiile din calculator în WinAmp, am dat Generate HTML playlist, am copiat lista în Word, apoi cu funcţia Replace am aranjat-o în tabel, de exemplu ” – ” (cratimă între 2 spaţii) înlocuit cu „^t” (tab) să fie artistul pe o coloană şi titlul melodiei pe altă coloană, apoi copy şi paste în Excel unde am adăugat a 3-a coloană (rating), MI-A LUAT 1 MINUT, însă ascultatul melodiilor pentru le da rating mi-a luat câteva zile, timp în care m-am ocupat şi de treburi mai serioase. Am continuat să extind baza de date cu melodiile de la TV iar în 2004 am împărţit rating-ul pe 4 categorii.

La sfârşitul anului 2005, având conexiune la reţea şi internet, am zis că pot face o bază de date calumea, cu discografii complete, incluzând nu doar numele artistului şi melodiei, ci şi numele albumului şi data lansării.

În 2005 iTunes Music Store era cel mai mare site de muzică şi puteam copia albumul complet cu câteva clickuri, astfel formatul bazei mele de date era identic cu aplicaţia iTunes, până când aplicaţia a fost redesenată în 2010 şi copy-paste nu a mai mers. O parte din melodii sunt adăugate din alte site-uri, în cazul artiştilor româneşti am folosit www.cd.ro (site închis în 2018).

Nu intenţionam să fac o bază de date a tuturor melodiilor pe care le aveam în calculator, nici să introduc în baza de date un anumit număr de melodii într-un termen limită. Pur şi simplu am adăugat artişti la întâmplare, iniţial artiştii care îmi plăceau mie (majoritatea având cariere scurte), dar după 2008 m-am apucat de adăugat artişti celebri, adăugănd cătiva artişti reprezentativi pentru fiecare regiune a lumii şi fiecare gen de muzică, indiferent că îmi plăceau sau nu.

Evoluţia bazei de date:
Jun 2007 – 2000 melodii cu note, 37 artişti în top
Feb 2008 – 3000 melodii cu note, 57 artişti în top
Aug 2009 – 4000 melodii cu note, 71 artişti în top
Apr 2012 – 5000 melodii cu note, 92 artişti în top
Late 2013 – 7523 melodii, 5467 melodii cu note, 97 artişti în top
Jun 2016 – 8365 melodii, 6043 melodii cu note, 105 artişti în top
Feb 2019 – 32078 melodii, 6639 melodii cu note, 110 artişti în top
Oct 2021 – 34000+ melodii, 6908 melodii cu note, 114 artişti în top

Notă: topul include doar artiştii cu minim 10 melodii şi cu rating la cel putin jumătate din melodii.

Music Database

Rating-ul melodiilor

În 2002 eram fascinat de sistemul de numeraţie în baza 16, dădeam note la melodiile din WinAmp de la 0 la 15 (0 fiind cel mai bun, până în 2016 când am schimbat sistemul, numere mai mari = mai bun).

În 2004 am introdus notele pe 4 categorii, fiecare cu 5 valori (0-4) aşa că valoarea totală e acum de la 0 la 16 (17 valori).

Sunet: îmi place diversitatea şi chitara. Rockul şi country câştigă la categoria asta, muzica pop e 1-3, iar hip-hopul e 0.

Voce: îmi place vocea frumoasă şi versurile variate, dar nu ţin cont de ce spun versurile. Versurile repetate scat ratingul, melodiile instrumentale au 0.

Ritm: îmi plac melodiile rapide şi continue. Melodiile de dans câştigă la categoria asta, rockul are 2-3, popul 1-3, melodiile lente au 0.

Atractivitate: anumite melodii mă atrag aşa mult încât le ascult repetat câteva ore, ele câştigă rating 4 la categoria asta, mai exact bubblegum dance, japanese pop şi muzica din emisiunile de copii din Brazilia (acest lucru atrage comentarii din partea prietenilor, gen că ascult muzică de copii, muzică de retardaţi, etc). Rockul şi country deşi câştigă la sonorizare devin plictisitoare după ceva timp aşa că au rating 1-2, iar melodiile zgomotoase ca hard rock-ul sau hip-hopul pe care nu le pot asculta nici măcar odată până la final au rating 0 9 (rating-ul de atractivitate e greu de stabilit iniţial şi uneori îl modific după zile sau luni de ascultare).

Pentru a da rating e suficient să ascult preview-ul de 30 secunde de pe iTunes, dar prefer să dau rating doar după ce găsesc melodiile complete pe torrents, DC++, ARES, RapidShare, etc

Playlist-ul meu e compus din melodii cu rating total 12-16, ocazional incluzând melodii cu rating total 8-11 cu rating de atractivitate minim 3, ceea ce înseamnă cam 20% din totalul melodiilor incluse în baza de date.

Notele melodiilor sunt distribuite asemănător cu Curba lui Gauss, dar asimetrică, şi poate fi intrepretat în modul tradiţional de 1-5 stele:
5 stele = rating 16-13 (7% din melodii)
4 stele = rating 10-12 (23% din melodii)
3 stele = rating 7-9 (30% din melodii)
2 stele = rating 4-6 (25% din melodii)
1 stele = rating 0-3 (15% din melodii)

Music Database

Topul artiştilor

În 2005, când baza de date atinsese 1000 melodii, am făcut topul artiştilor folosind media rating-urilor melodiilor, ceea ce a dus la o problemă: artiştii celebri cu mulţi ani de carieră având multe melodii slabe, erau la coada clasamentului în timp ce artiştii mici care au scos un singur album cu melodii bune să fie în top.

În 2006 am adăugat coloane pentru numărul de melodii şi valorea melodiilor. Valoarea se calculează logaritmic în baza 2, o melodie cu rating 0 are valoarea 16, rating 1 are valoarea 12, rating 2 are valoarea 16/2 adică 8, rating 3 are valoarea 16/3 adică 5,33, rating 4 are valoarea 16/4 adică 4, şi tot aşa până la cele de rating 16 care au valoarea 1. Topul era făcut în funcţie de SCOR care ţinea cont atât de rating-ul mediu cât şi de valoarea totală melodiilor.

În 2008 am adăugat factorul de diversitate: valoarea totală a melodiilor împărţită la numărul de melodii împârţită la media rating-urilor melodiilor, numărul rezultat făcut rădăcină pătrată şi înmulţit cu 2, rezultând un număr între 1 şi 1,5. Scopul e de da un plus la scor artiştilor care au scos atât melodii foarte bune cât şi foarte proaste, spre deosebire de cei care au scos numai melodii medii.

Cum se calculează scorul: media rating-urilor melodiilor (între 0 şi 16) înmultit cu 4 (acest 4 poate fi mărit pentru a favoriza artiştii cu un singur album frumos sau coborât pentru a favoriza artiştii cu carieră lungă), plus rădăcina pătrată din totalul valorilor melodiilor (între 4 pentru rapperii cu un album şi 30 pentru Tatiana cu peste 20 albume), suma celor 2 înmulţită cu factorul de diversitate (între 1 şi 1,5), apoi înmulţită cu 128 pentru a da fiecărui artist un scor de 4 cifre (de la 2000 la 9000+). Scorul este doar pentru a face clasificarea artiştilor şi albumelor, nu pentru a considera un artist cu scor 8000 ca fiind de 2 ori mai bun decât unul cu scor 4000.

Music Database

Etichete:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *