Baze de date

M-am apucat de scris la vremea când eram la grădiniţă, un fel de jurnal scris pe caiete.

În 1995 tatăl meu a cumpărat calculator şi cam din 1997 am început să-l folosesc şi eu, tata m-a învăţat să lucrez în Word şi mi-a zis că ce nu e terminat nu are valoare, m-a încurajat să scriu lucruri care să le termin ca să le imprimeze (nu am înţeles niciodată ce valoare avea printrarea, nu m-au ajutat să public nici o carte). Dar eu mi-am băgat nasul şi prin Excel, iar începând cu 2003 am început să folosesc Excel în mod curent şi să îl învăt eu pe tata Excel.

Am scris zeci de documente în Word şi zeci de tabele în Excel, din diverse domenii: geografia României (forme de relief, râuri, populaţia judeţelor şi oraşelor), geografia lumii, enciclopedii de maşini, tabele cu lucruri din jocuri (de exemplu tabel cu maşinile din Grand Theft Auto măsurând vitezele maxime), dar şi chestii mai puţin utile, de exemplu baza de date a muzicii dând note la fiecare melodie, un jurnal al viselor mele, povestiri umoristice, etc.

Vizitaţi lista bazelor de date realizate până acum – peste 80 baze de date

Pentru mine era un hobby, totul făcut voluntar, dar s-a transformat pe neaşteptate într-o afacere în 2012, după ce am descoperit că diverse firme din industria auto sunt dispuse să dea sute de dolari pe o bază de date completă, precisă şi actualizată frecvent.

Văzând succesul din industria auto, în 2014 am îmbunătăţit şi pus la vânzare şi bazele de date imobiliare, Împreună mi-au adus aşa mulţi bani încât nu a mai avut nici un rost să continui meseria mea anterioară (arhitectura).

Aşa făceam odată bazele de date cu maşini, scriind manual datele din reviste.

Aşa fac în prezent bazele de date, folosind programe şi scripturi care copiază datele de pe site-uri, creeând tabele cu zeci de mii de rânduri în doar câteva ore!

Cum se face o bază de date şi se transformă într-o afacere

HDB Database, block number, street address, lease year, postal code

Una din cele mai importante baze de date realizate de mine e HDB Database, adică tabelul blocurilor din Singapore.

După ce m-am ocupat de desenat harta Ploieştiului în 2005-2007 şi ale oraşelor din împrejurimi, plus statistica apartamentelor, în 2008 m-am apucat de studiat arhitectura din alte ţări. Singapore m-a impresionat cel mai mult, pentru că guvernul (Housing & Development Board) a construit locuinţe pentru 80% din populaţie, în 26 orase-satelit (New Towns). Rapoartele anuale de la HDB arată numărul de apartamente pe fiecare oraş în parte, dar eu voiam să studiez numărul de blocuri şi apartamente pe nivel de pe fiecare zonă în parte şi calcula densitatea pentru a folosi ideile la Oraşul Virtual pe care îl desenam în AutoCAD.

Aşa am început să fac VOLUNTAR o bază de date a blocurilor din Singapore, mai detaliată decât cea facută pentru România, având un rând pentru fiecare bloc, conţinând numărul de apartamente pe etaj (identificat din poza din satelit), numărul estimat de etaje (estimat pe baza lungimii umbrei) şi numărul estimat de apartamente, inmultind cele 2. Evident, exista o marjă de eroare.

În 2010 HDB a adaugat acest serviciu pe site-ul oficial care arată numarul de apartamente de pe fiecare bloc şi programele de modernizare. Oraşele adăugate în baza de date în 2010 conţineau cifre precise în locul celor estimate. Din păcate asta a alungit efortul de muncă iar în 2011 am abandonat munca, baza de date acoperea 40% din blocurile din Singapore, dar era un dezastru, formatul fiind diferit pe fiecare oraş în funcţie de momentul în care a fost adăugat.

In 2012, văzând că baza de date cu maşini, pe care de asemenea am compus-o VOLUNTAR începând din 2003 şi am publicat-o pe site în 2011, atrage clienţi din rândul firmelor de piese auto, asigurări auto, programatori şi creatori de site-uri, m-am gândit să public şi baza de date a blocurilor din Singapore pe site-ul meu, să văd dacă e cineva interesat. Dar spre deosebire de baza de date cu maşini care era cât de cât completă, baza de date a blocurilor era doar un început. Câteva persoane m-au contactat pentru a cumpăra baza de date dar nu mi-au explicat exact ce au nevoie ca să pregătesc baza de date de vânzare.

Prin 2014 mi-am făcut o idee vagă despre ceea ce vor firmele, am standardizat formatul bazei de date, am adăugat coloane noi, separând numărul de apartamente pe fiecare număr de camere în parte, şi am inclus şi restul de 60% din Singapore doar cu numărul blocului şi adresa străzii, rugând lumea care e interesată în alte detalii să dea un avans ca apoi să fac munca rămasă. Prima persoană care a dat avans a fost in Mai 2015, o companie de asigurări. M-am reapucat de muncă şi după o lună am completat numărul de apartamente la toate cele 10.000 blocuri. Văzând baza de date completă, au apărut şi alţi client, mi-au sugerat să adaug şi alte date, de exemplu codul poştal al fiecărui bloc.

Rezultatul: un produs original, o compilaţie din diverse surse, pe care nimeni din Singapore nu a mai făcut-o dar s-a găsit un român să facă, iar acum e cumpărată mai multe tipuri de clienţi: distribuitorii de fluturaşe, care vizualizează în Excel şi calculează numărul de apartamente de pe anumite zone (din păcate aceştia au buget redus şi cumpără doar un oraş, la preţ de 20-100$) şi firmele de imobiliare, telecomunicaţii, etc, care îmi dau chiar şi 1000$ pe baza de date completă si fac CSV sau SQL pentru folosirea în site-uri sau aplicaţii interne.

Baza de date conţine următoarele:
– Numărul blocului, strada şi cod poştal (luat de pe harta OneMap.sg).
– Codul construcţiei şi numerotarea apartamentelor (luate din broşurile imobiliare)
– Anul construirii (luat de pe HDB Resale Transactions).
– Numărul de etaje şi apartamente pe etaj (numărat de mine pe Google Street View – îmi ia peste 100 ore, nu am terminat).
– Numărul de apartamente şi programe de modernizare (luat de pe HDB Upgrading Programmes – mi-a luat vreo 200 ore.
– Coordionate GPS (luat din Google Maps API).

Total: vreo 500 ore de muncă. Numărul de vânzări nu e semnificativ (o vânzare pe lună, în ciuda site-ului .com cu 800 vizitatori zilnici din care jumătate din Singapore, oraş cu 5 milioane locuitori) aşa că investiţia se va amortiza în câtiva ani, iar acum trebule doar să o actualizez trimestrial, ceea ce ia cam 5 ore.

Baze de date pentru imobiliarele din România

O bază de date similară pentru Ploieşti era posibilă, dar nu va fi aşa detaliată ca cea făcută pentru Singapore. Anul construirii nu e public nicăieri şi îl pot estima doar cu aproximaţie de 5 ani. M-am apucat de această treaba în ianuarie 2018. Baza de date conţine numărul blocului, numărul de etaje, apartamente, etc, plus coordonatele GPS introduse manual pentru toate cel 1800 blocuri (mi-a luat vreo 10 ore). Raportat la populaţia Ploieştiului de 1/25 comparat cu Singapore şi numărului mic de vizitatori ai site-ului .ro, şansele ca cineva să îmi cumpere baza de date sunt foarte mici.

Lista blocurilor din Ploiesti

Leave a Reply

Your email address will not be published.