Sari la conținut

Paznicii de la mall au probleme cu mine? (2012-2013)

Ieşeam în oras pentru prima dată neînsoţit de părinţi / bunici, în centrul oraşului m-a salutat o doamnă, cu o voce speriată „Unde te duci?” I-am răspuns „Mă plimb, mă cunoşti”, „Da, te cunosc, unde te duci?”, „Ti-am zis că mă plimb, dar tu cine eşti?”, „Mihaela”, dar eu nu ştiam nici o Mihaela de vârsta ei. Nu era nici de vârsta prietenilor mei din cartier, nici de vârsta prietenilor de familie ai părinţilor. Era între. Am întrebat-o unde stă, a zis că în vest, I-am zis şi eu că stau în sud.

CUM SE EXPLICĂ ASTA? Din moment ce sunt unul din puţinii băieţi cu părul lung, e greu de crezut că mă confunda cu altcineva, iar problemele cu dinţii mă fac şi mai unic. Ea era împreună cu soţul ei, deci este exclus să fi fost o tentativă de agăţat băieţi. Îmi era frică că poate fi un prieten de familie şi poate spune părinţilor mei că m-a văzut pe stradă iar aceştia să facă scandal că am ieşit din casă nesupravegheat.

Incident la mall Winmarkt

Iunie 2012, în ultima zi de şcoală, am fost în Winmarkt, am intrat la subsol, m-am uitat 10 min la calculatoare, apoi la parter şi etajul 1 m-am învârtit doar pe holuri uitându-ma la haine şi altele, n-am intrat în vreun magazin.

La etajul 1 domnul de la pază mi-a făcut semn cu mâna spre scări. Nu văd de ce paznicii m-ar băga în seamă fix pe mine, din moment ce nu mi s-a adresat verbal, n-am deschis nici eu gura, mi-am văzut de treabă luând pe langă scări către scara rulantă spre etajul 2. Aici m-am trezit cu el în spatele meu întrebându-mă dacă aştept pe cineva, I-am zis că nu, că doar mă uit prin magazine.

Apropo, e vreo lege care interzice să intri în mod repetat într-un magazin fără a cumpăra ceva? Am fost la Winmarkt de 4-5 ori anul acesta, este posibil să mă fi recunoscut, data trecută chiar am fost cu bani şi intenţia să cumpăr ceva, dar nu avea pe stoc. Dar ar fi ilogic asemenea lege… poate eu mă uit ca apoi să le zic părinţilor să vină cu banii, deci fiecare vizitator e în interesul magazinului.

Ce a urmat: a deschis gura pentru prima dată, mi-a zis „ia-o pe scări în jos şi ieşi afară”. Am deschis şi eu gura „ce motiv? ce s-a întâmplat?”, „el repeta, ieşi afară!”. M-a însoţit până la ieşire, mi-a zis şi „mergi mai repede şi nu te mai uita inapoi”, deşi nu puteam merge mai repede că mai erau 5 oameni pe scara rulantă, ce are dacă m-ă uitam înapoi la el? La uşă mi-a zis ceva gen „Să nu te mai văd aici” (n-am înteles din cauza zgomotului), i-am zis „N-am înţeles, care a fost motivul?” dar nu a mai răspuns. Apoi am intrat în zona de galerii, unde am trecut pe lângă un alt paznic, oare era bine să-I zic că colegul vostru m-a dat afară? Sau să vorbesc cu şefu’?

Un prieten căruia I-am povestit asta mi-a zis că trebuia să mă iau de paznic şi să-i cer explicaţii, adică să fac scandal în magazin. Eu am preferat să mă conformez şi să îî cer explicaţii afară. Nu m-a deranjat că nu aveam nici o treabă acolo, dar vreau măcar o explicaţie.

Mă gândesc la ceva gen să fi anunţat prin staţie „daţi-i afară pe băiatul în albastru că fumează la nefumători” iar ăla l-a dat afară pe primul în albastru.

Eram îmbrăcat destul de frumos, nu cu pieptul gol ca ţiganii, n-aveam la mine nici o şacosă sau altceva de furat sub haine, ci doar cheile. Nu am făcut nimic diferit faţă de ceilalţi oameni, singura diferenţă e că 9 din 10 nu aveau şapcă iar eu aveam, şi m-am şters la ochi când eram la vreo 20 metri de el, nu cred că e un gest urât.

Incident la mall Shopping City

Februarie 2013, am fost la Ploieşti Shopping City la puţin timp după inaugurare, cică ar fi cel mai mare mall din afara Bucureştiului. Nu sunt multe magazine, dar toate magazinele sunt imense, tavanul e la 8 metri, mall-ul având un singur nivel, dar o parte din mall are şi etaj. M-am dus la etaj, unde e Cinema City, 3 restaurante, patinoar, loc de joacă pentru copii.

În momentul cănd eram pe scara rulantă să cobor, 2 băieti m-au salutat din spate, au scos telefonul să îmi facă poze. Probabil prieteni de-ai mei din Bariera Bucureşti care m-au văzut pentru prima dată în oraş. I-am întrebat „cine sunteţi, mă cunoaşteţi?”, mi-au zis că mă cunosc şi m-am întors cu faţa la ei ca dacă tot fac poze, să mă prindă bine.

Chestia asta a atras atentia unui paznic, care s-a luat… culmea, de mine. A zis „ce cauţi sus? De ce te-ai dus sus?”. I-am zis „pentru că toţi se duc sus, m-am dus şi eu să mă uit”. A venit al doilea paznic şi a zis „ce a făcut băiatul ăsta?” Le-am zis că e prima dată când vin la mall, momentan doar mă uit, iar ei „aaaa deci nu ai venit să cerseşti? OK uita-te în continuare”. NU m-au dat afară ca data trecută la Winmarkt. Le-am mai zis că nu pot să cred că în oraşul meu s-a deschis un mall aşa mare.

Vorbind cu paznicii am pierdut urma celor 2 băieţi şi n-am aflat cine erau. Le-am mai zis că ăia 2 băieţi s-au luat de mine cică mă cunosc dar eu nu-i cunosc. Puteam să le zic că ăia mi-au făcut poze fără acordul meu? Deşi eu mi-am dat acordul prin faptul că m-am întors cu faţa le ei, iar unu a zis celuilalt „fă-i mă poză, nu vezi că stă”. Dar tot nu e frumos, normal trebuie să ceri acordul persoanei înainte să îi faci poză. Până la urmă E VOIE să faci poze în mall? La Cinema e afiş „nu aveţi voie cu aparate de fotografiat” şi la ZooMania, dar oare în restul mall-ului…?

Aveam blugi, bluză, geacă şi fes. Nu mi se vedea părul lung dacă asta putea fi o problemă. Când m-au întrebat prima dată am întins mâinile să se deschidă geaca să vadă bluza strâmtă şi că nu ascund nici un obiect furat pe sub geacă. Este posibil ca asta să îi fi făcut să creadă că sunt un cerşetor?

Incident la mall AFI Palace

Decembrie 2013, am fost la AFI Palace la puţin timp după deschidere. Un mall cu adevărat frumos pentru Ploieşti, aceştia nu doar au construit mall-ul ci au amenajat şi Dâmbu care era o groapă de gunoi, au lărgit podul de la Obor şi făcut 2 poduri noi. Când mergeam pe cel mai nordic pod, la capătul parcării, a venit un paznic cu motocicleta cu 4 roţi „ce faci aici?”, I-am zis „am ieşit prin spate”, „du-te acasă” şi a demarat înainte să apuc să îi mai zic altceva, voiam să zic că uite şi pe ceilalţi oameni care ies prin spate.

Dacă incidentele anterioare au fost inexplicabile, cel de la AFI e explicabil. Pasionat de arhitectură, am mers prin parcare fiind curios cum arată clădirea şi din spate (un client normal nu ar face aşa ceva). Am stat 1 minut în colţul parcării să mă uit cât de frumos e amenajat râul. Probabil e o cameră video pe acolo şi stând nemiscat în parcare a părut dubios, nu ştia că eu am fost ŞI în magazin, o fi dat alarma că un ţigan din Bereasca a trecut Dâmbu şi s-a rătăcit în parcarea mall-ului şi poate zgâria maşini (deşi nu era nici o maşină în latura aia a parcării), şi a trimis un paznic să verifice, până a venit el cu motocicleta eu ieşisem din parcare. Când i-am zis „am ieşit prin spate” şi-a dat seama că am fost un client în mall şi din RESPECT pentru clienţi m-a lăsat în pace.

Un paznic din Balif City are ură pe mine

Scris pentru https://www.facebook.com/groups/municipiulploiesti/posts/2954383684829086/?comment_id=2955395451394576

Asta se întâmplă când clienţii sunt agresivi cu paznicii, dar poate că şi paznicii au exagerat.

Hai să vă zic cum am fost EU dat afară din Balif City de câteva ori în 2014-2015, de un paznic Blackwater Force cu un dinte lipsă în faţă şi care vorbea cu dificultate.

Mereu când intram în magazin venea după mine şi inventa diverse motive să mă dea afară, prima dată mi-a zis „băiete stai puţin, am auzit că te-ai luat de nişte femei?” eu „care femeii? mă uit la haine” el „hai afară!” iniţial am crezut că a primit ordine prin staţie de la cei care urmăresc camerele video să dea afară pe unu cu geaca neagră, şi cum erau mulţi cu geci negre m-a luat pe mine. Dar faza s-a repetat peste câteva luni, a venit după mine mine dar văzând că mă îndrept spre uşă, nu mi-a mai zis nimic, a 3-a oară l-au văzut colegii lui dându-mă afară, l-au întrebat „ce a făcut ăsta?”, eu i-am zis că adidaşii din picioare sunt luaţi de la voi, iar el „nu vrea şefu să te vadă în magazin” eu „de ce? că am un dinte lipsă? şi tu ai”.

Altă dată m-am uitat la mai multe magazine şi când m-am decis de la care să cumpăr nişte blugi, fix în uşa magazinului m-a luat de mână şi m-a dat afară, ajuns la uşă I-am întrebat motivul dar el n-a stat la vorbă şi a intrat înapoi în magazin.

Am revenit după câteva zile intrând direct în magazinul respectiv, când am ieşit din cabina de probă, am văzut paznicul fix în uşă uitându-se la mine, nu mi-a mai zis nimic de data asta probabil văzând că sunt client, am ieşit din magazin cu blugii în mână şi i-am zis „probleme gogule?” n-a răspuns.

Îmi pare rău că primele dăţi m-am conformat fără să îi cer explicatii mai ales când erau şi colegii lui să îl calmeze, în 2015 am cumpărat telefon şi porneam înregistrarea de fiecare dată când intram în magazin, să filmez cum mă uit la haine ca orice client şi paznicul se ia de mine fără motiv şi să îi cer explicaţii de ce mă dă afară, şi să trimit video la şefi (şi eventual fac de ruşine pe Facebook)… dar nu l-am mai văzut, probabil a fost EL dat afară din Blackwater Force!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *