Plan apartamente comuniste

Am desenat cele mai populare 26 modele de blocuri construite în Ploieşti şi Prahova (aceste 26 planuri reprezintă 80% din blocurile din Ploieşti), şi se regăsesc într-o proporţie mai mare sau mai mică şi în alte oraşe ale României. În ianuarie 2020 desenat încă 4 planuri populare în Dâmboviţa.

În August 2020 am desenat încă 10+ planuri populare în Bucureşti, le puteţi vedea dând click pe blocuri pe Harta Bucureşti, le voi pune şi pe pagina de mai jos după ce termin de introdus toate blocurile pe hartă (timp în care probabil voi mai desena 10-20 planuri) şi voi definitiva denumirile fişierelor PNG.

Daţi share pentru a ajuta lumea cu informaţii gratuite.

Seria anilor 1950

Seria anilor 1960

Seria anilor 1970

Seria 1977+

Notă: denumirile modelelor de bloc sunt invenţii personale, nu corespund cu vreo denumire oficială din perioada comunistă (dacă existau cumva denumiri oficiale).

Am desenat planul blocurilor întregi pe baza planurilor de apartamente individuale găsite pe diverse site-uri de anunţuri imobiliare, plus propria cercetare (privind blocul pe Google Street View + intrând în casa scării unde am găsit uşa deschisă, eventual măsurând scara cu ruleta). Mobila pe care am desenat-o e pentru a arăta cât de (ne)încăpătoare sunt camerele. În unele cazuri nu veţi putea aşeza mobila conform planului meu din cauza caloriferelor.

Scopul desenării planurilor e pentru a oferii informaţii generale celor care îşi caută apartament, studenţilor la arhitectură şi altor pasionaţi de arhitectura comunistă.

Vă rog NU folosiţi planurile pentru proiectarea mobilei deoarece pot exista diferenţe de dimensiuni de la un bloc la altul, stâlpi de rezistentă care pătrund în camere, tuburi de scurgere a apei de ploaie, sau mai grav, în special în blocurile din panouri prefabricate sunt mulţi pereţi strâmbi, oblici, lungimea unor camere diferă cu câtiva cm între podea şi tavan.

Fişiere editabile AutoCAD DWG sunt disponibile contra cost: 10 euro / bloc (15 euro primul). Contactaţi-mă şi spuneţi care planuri vreţi să cumpăraţi ca să setez preţul corect în butonul de mai jos şi apoi faceţi plata cu PayPal sau card.

Planuri blocuri desenate în Paint în 2005-2007

În 2005-2007 simultan cu desenarea hărţilor Ploieştiului, am desenat în Paint planuri la toate modelele principale de blocuri din Ploiesti şi din oraşele apropiate. Planuri aproximative pe baza poziţiei geamurilor la exterior plus intrând în casa scării pentru a vedea poziţia uşilor, cu dimensiuni estimate. Probabil unii dintre voi aţi zice că am făcut o muncă neserioasă, dar la vremea respectivă nu aveam posibilitatea să fac ceva mai de calitate.

Descarcă Planurile Blocurilor.doc

Planuri apartamente desenate în AutoCAD în 2003-2005

Am făcut planuri precise în AutoCAD pentru aproximativ 10 rude şi prieteni în ale căror apartamente am avut acces şi le-am măsurat. La vremea respectivă nu desenam mobila şi toate detaliile. Aveam 14-16 ani.

Planuri apartamente

În ultimii ani s-au dezvoltat site-urile de imobiliare, unele site-uri afişează planuri schematice la toate apartamentele aflate la vanzare, altele afişeaza planuri originale scanate de către proprietari. Asta îmi permite să redesenez în AutoCAD planurile la aproape toate blocurile, mai precis decât ce am desenat în Paint în 2005-2007, dar oare va fi utilă cuiva asemenea muncă în AutoCAD? Aştept comentarii!

Vă anunţ că pot face planul apartamentului în format AutoCAD .DWG pentru oricine din Romania, pe GRATIS, atâta timp cât mă va ajuta să îmi îmbunătăţesc studiul arhitecturii comuniste. Nu trebuie decat să îmi daţi cotele exacte (puteţi face o schită în creion sau în Paint şi eu o voi transforma într-un desen profesional în AutoCAD).

Şi dacă nu sunteţi interesat de plan AutoCAD, puteţi trimite planul dumneavoastră pentru a il pune la colecţia mea de apartamente.

Planul blocului meu Planul blocului meu

Desenasem planul bloculul în 2007 imediat ce m-am mutat, dar nu era tocmai corect. L-am corectat în 2016 după ce preşedintele blocului a cumpărat de la primarie planurile originale de la momentul construirii blocului (deci se pot găsi!)
Planul blocului meu

Cum se desenează un bloc?

Am vizitat un apartment înarmat cu o ruletă şi am făcut schiţa în creion, iar acasă l-am desenat în AutoCAD şi mobilat.
Apartament 4 camere Apartament 4 camere

Pe lângă apartamentul care mi s-a cerut să il desenez, am desenat întregul bloc din interes propriu. A fost suficient să intru în unicul apartament de 4 camere de la parter ca să desenez întregul bloc cu apartamente de 2 si 3 camere.

Vizitaţi şi Apartment Design, planuri şi modele 3D de blocuri desenate de mine, unele inspirate din diverse ţări din lume, altele 100% concepţie proprie.

6 thoughts on “Plan apartamente comuniste

 1. O IDEE AMBITIOASA, FELICITARI !
  E totusi greu de monetizat asa un talent.
  Ar fi mult mai usor daca ai avea acces la arhivele vechilor institute de proiectari (socialiste).
  Astazi exista si sisteme de randare (softuri) care transforma o fotografie in desen (si chiar in spatiu 3d) automat. (:-)).
  Dar s-ar mai putea face si altceva:
  Solutii de utilizare mai eficienta a acestor spatii (rafturi, despartituri mobile, mobilier miscator)
  pentru care IMBUNATATIRI FACUTE PE CAZ CONCRET oamenii ar fi dispusi sa PLATEASCA !
  Pentru idei, recomand sti-uri de arhitectura cum ar fi MODLAR si ce mai da google.
  Inca o data felicitari si mult succes.
  Sandu

  1. Am zis eu ca vreau sa monetizez desenarea planurilor blocurilor comuniste? Site-ul are in total 800 vizitatori pe zi si castig destul din desenat case pentru cei care construiesc si din baze de date. Sectiunea in romana doar 10 vizitatori pe zi.
   Apoi software-urile care transforma automat fotografie in desen nu fac niciodata 100% corect mai ales pe planurile vechi heliografice.

 2. Salut, in ce tip de bloc era apartamentul in care ai locuit intre 95-2007? Este cam genul de apartament care ma intereseaza (as vrea totusi d-ala cu balcon lung bucatarie+sufragerie). Am vazut unele cu balcon pe toata lungimea sa pe Republicii la primele etajele, ai cumva un plan de la un bloc dintr-asta cu apartamente de 3-4 camere? Multumesc si inca o data felicitari pentru acest site.

 3. Felicitari pentru ideea de a construi o asemenea biblioteca!
  Dar din pacate in acest moment nici un link din acest articol nu este functional (404 error)

  1. Acum 1 an am luat domeniu teoalida.ro iar pe 2 septembrie 2018 am schimbat firma de hosting iar linkurile din acest articol ramasesera in vechiul format teoalida.com/ro, d-aia nu mergeau, le-am schimbat acum in teoalida.ro, mersi ca mi-ai atras atentia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *