Hărţi oraşe desenate de Teoalida

Ofer harta de perete a Ploieştiului pentru uz comercial. Se poate printa ca hartă de perete cu dimensiuni gen 210 x 160 cm (scară 1:4000), 165 x 125 cm (scară 1:5000), 105 x 80 cm (scară 1:8000). Contactaţi-mă pentru preţ şi livrare.

Harta se poate personaliza în cantitatea de informaţii incluse pe hartă (activaţi şi dezactivati layerele din PDF), sau pot schimba culorile şi grosimea liniilor, dar şi inserarea logo-ului firmei dumneavoastră.

Harta de perete Ploiesti

Preview PDF (daţi click pe poză şi vă puteţi juca cu layerele)
Harta Ploiesti de perete

În ianuarie 2018 m-am apucat să îmbunătăţesc harta de ansamblu a Ploieştiului desenată cu 10 ani în urmă, prin a reduce lăţimea străzilor şi a pune denumirea fiecărei străzi. Am postat-o pe site în februarie, iar în prima lună am fost deja contactat de 3 persoane care voiau să cumpere o hartă de perete, toţi au vrut ca harta să conţină blocurile. Adăugarea blocurilor pe hartă a durat cam 100 ore lucrând intermitent timp de 3 luni, fiind nevoit să modific multe străzi deoarece nu fuseseră desenate tocmai la unghiul corect. Finalizată în Iunie 2018.

Am actualizat Harta Ploieştiului cu construcţiile apărute recent (Parcul Municipal Vest, supermarket-uri, mall-uri, etc), exceptând denumirile zonelor industriale care rămân conform PUG care nu a mai fost redesenat din anii 1990.

Harta Ploieştiului are 8 x 6 km ceea ce acoperă aproape tot teritoriul administrativ al oraşului (exceptând zona industrială Teleajen şi zona de la sud de Hipodrom unde nu e mare lucru de văzut).

De fapt are 8192 x 6144 metri, din motive artistice am desenat totul pe baza sistemului de numeraţie în baza 2, străzile având unghiuri gen 1:8, 1:4, 3:8, 1:2, 5:8, 3:4, 7:8, etc, având capetele în puncte divizibile cu 64, 32, 16 metri, etc. Careajul “kilometric” al hărţii având 1024 x 1024 metri. Observaţi câtă atenţie am dat formelor blocurilor, toate blocurile identice din Ploieşti au aceeaşi dimensiune pe hartă. Am scris numerele blocurilor şi numele şcolilor.

Aştept sugestiile voastre, harta fiind desenată pentru VOI, nu pentru mine, voi continua să aduc modificări hărţii în funcţie de părerile clienţilor.

Posibile hărţi ale altor oraşe

Harta de perete PlopeniPentru cei din alte oraşe care vor întreba dacă pot desena hărţi pentru ei: teoretic pot desena pe baza pozei din satelit, dar harta niciunul alt oraş nu va atinge nivelul de detaliere al Ploieştiului, va avea doar străzile, fără blocuri, şcoli, denumiri industriale, etc.

Pe lângă poza din satelit, am Ghid Municipiul Ploieşti din 1981 care are hărţi de cartiere cu numerele blocurilor, încă o hartă similară din 1993 pe care apar TOATE străzile, un PDF din 2005 cu denumirea corectă a străzilor, Plan Urbanistic General de pe care am luat delimitările exacte din zonele industriale şi denumirile fabricilor (denumiri care între timp s-au schimbat sau au fost demolate şi reconstruite mall-uri şi compexe rezidenţiale).

De notat că harta din Pagini Aurii e o porcărie cu multe străzi lipsă, denumiri ortografiate greşit, sau străzi în realitate înfundate care pe hartă apar că nu se înfundă. Google Maps, Yahoo Maps şi Open Street Maps, toate realizate de voluntari de asemenea au străzi lipsă sau cu denumiri greşite.

În 2007 am desenat o harta cu străzi şi la Târgovişte pe care în viitor o voi moderniza ca în cazul hărţii Ploieştiului din februarie 2018, FĂRĂ blocuri. În 2008 am desenat şi o harta a Bucureştiului în proporţie de 40% când am decis să abandonez toate proiectele legate de România.

În Iulie 2018 am desenat o hartă cu străzi şi blocuri a oraşului Plopeni pentru că este unul din oraşele mele preferate din punct de vedere urbanistic, neavând case amestecate printre blocuri. Am experimentat un alt standard de desenare cu străzi late de 8, 12, 16 metri şi text de 5 metri atât la străzi cât şi la numerele blocurilor, ceea ce face harta mai realistică ca cea a Ploieştiului, dar în cazul oraşelor mari, astfel de text ar fi prea mic.

O hartă a oraşului Câmpina cu străzi şi blocuri, acoperind de 4 x 5 km, este teoretic posibilă că Open Street Maps conţine numerele blocurilor, va lua câteva zeci de ore şi ţinând cont de populaţia oraşului 1/6 din cea a Ploieştiului, şansele de profit sunt minime.

Cum mi-a venit ideea de a desena hărţi

În 2003 adică la 14 ani am prins o pasiune de a mă plimba prin oraş, în special prin zonele de blocuri, un fel de explorator urban. Aveam o carte “Ghid Municipiul Ploieşti“, publicată în 1981, conţinând harta Ploieştiului cu străzi plus hărţi cu cartiere individuale, detaliate cu blocuri. Pot zice că acea carte mi-a dat inspiraţia să desenez hărţile în stilul în care le-am desenat.

În Octombrie 2004 m-am conectat la reţeaua de calculatoare (LAN) din Bulevardul Bucureşti (devenită RakNet în 2005) şi am fost şocat văzând câţi oameni nu cunosc oraşul şi folosesc expresii gen “locuieşti în al 3-lea bloc din spatele blocului de la statia de autobuz”.

Aveam timp liber şi m-am gândit că pot crea ceva util şi ajuta lumea să cunoască mai bine oraşul, plus că nu eram mulţumit de hărţile noi existente pe piaţă. Am desenat o hartă 3D a blocurilor din Bariera Bucureşti unde era reţeaua noastră, iar în 2005 am extins munca la întregul oraş, desenând 18 hărţi de cartiere în format GIF atât în 2D cât şi 3D, ceea ce s-a dovedit o pierdere de timp. Hărţile le-am verificat pe teren prin plimbările mele. Pe lângă hărţile de cartiere am făcut şi o hartă de ansamblu a Ploieştiului GIF cu rezoluţia 4096 x 3072 pixeli care conţinea toate străzile dar doar 100 străzi aveau denumiri, fiind desenate de lăţime dublă pentru a permite punerea denumirii de 10 pixeli. Toate hărţile aveau erori de dimensiuni şi unghiuri, fiind realizate pe baza unei hărţi tipărite fără altă referinţă. Am distribuit hărţile pe hubul de DC++ al reţelei RakNet şi pe Yahoo! Messenger, pe care majoritatea persoanelor aveau 14-18 ani.

În 2007 am lansat o nouă ediţie a hărţilor, aducând multe corecturi în special la proporţiile elementelor din hartă, deşi hărţile 3D fusese mai apreciate, am ales ca noua ediţie să fie doar 2D. La Ploieşti am lucrat cam 3 luni iar ulterior am continuat munca desenând şi oraşele mici din jurul Ploieştiului.

Harta oraşului Plopeni a fost prima hartă realizată de la zero, pe baza unei schiţe în creion, fără a ştii nici măcar străzile în avans (vedeţi poza).

Harta desenata de Teoalida

În 2007 am descoperit că Yahoo! Maps are în zona Ploieşti o poză din satelit de înaltă rezoluţie (Google Maps nu avea), ceea ce mi-a permis în 2008 să refac harta de ansamblu a Ploieştiului la o precizie nemaiîntâlnită anterior.

În 2008 mi-a fost blocat accesul la hubul DC++ RakNet şi nu prea am mai avut contact cu lumea. În 2009 mi-am făcut site iar în 2010 am postat pe site şi hărţile, la download gratuit. Acesta a fost momentul în care hărţile au ajuns şi pe mâna oamenilor serioşi (nu doar copii şi piraţi care pierd timpul pe DC++) printre care firme de taxi şi curierat care ar fi trebuit să mă plătească pentru utilizarea lor.

Simultan cu hărţile am desenat planuri de blocuri şi statirtici ale numărului de blocuri şi apartamente, pentru toate oraşele la care am desenat hărţi dar şi pentru câteva oraşe în plus, inclusiv Bucureşti în 2008. Din asta am prins o pasiune pentru urbanism din România Comunistă care ulterior, în 2008, a evoluat într-o pasiune pentru arhitectura globală (internaţională) şi am început să proiectez propriile concepte de blocuri din care am câştigat şi nişte bani.

Hărţile fusese realizate prin desenarea contururilor în AutoCAD, exportate în bitmap prin print screen-uri, apoi în Paint adăugam culori, numerele blocurilor, simbolurile de case, copaci, etc. O procedură costisitoare ca timp care făcea imposibilă personalizarea hărţii pe nevoile clienţilor.

Aveam o obsesie pentru a desena la dimensiuni exacte pe axele X şi Y, rotunjite la 64, 32, 16 metri, majoritatea blocurilor având 24 x 12 metri atunci când erau în unghi drept, însă când erau oblice aveau alte dimensiuni.

Le distribuiam în format bitmap (PNG) pentru vizualizare pe ecran, pentru că nu toată lumea are AutoCAD. Rezultatul a fost o operă de artă digitală, dar şi utilă ca de exemplu găsirea unui bloc, utilă pentru firmele de taxi şi curierat, etc, însă inutilă pentru măsurători, importare într-o aplicaţie de navigaţie, sau alte scopuri mai profesionale.

Cumpara colectia Harti de la Teoalida – editia 2007

DOWNLOAD

Harta cu blocuri
Designing maps in Paint

Cum am ajuns la harta actuală

În 2008 şi 2009 câteva persoane mi-au oferit bani să fac o hartă a întregului Ploieşti detaliată cu blocuri ca hărţile de cartiere, dar datorită dimensiunii oraşului, asemenea hartă ar fi fost prea greu de realizat prin procedura la care desenam la vremea respectivă, indiferent de suma plătită. În plus împlinisem 18 ani şi viaţa mi-a adus alte responsabilităţi.

În 2012 am descoperit că AutoCAD 2007 a introdus opţiunea de export ca PDF (anterior folosisem doar AutoCAD 2002 şi 2006), ceea ce îmi permitea să realizez hărţi vectoriale care să conţină mai multe detalii ca cele bitmap. Dar nu m-am grăbit să încep datorită numărului mic de vizitatori pe secţiunea în română a siteului.

Am descoperit un grup de clienţi care cumpără hărţi de perete pentru a le pune în birouri, lucru imposibil cu hărţile din 2005-2007. În urma discuţiei cu un potential client în 2014, m-am gândit că ÎN CAZUL în care voi mai desena hărţi, acesta vor fi personalizate pe nevoile clientului, stilul de desen trebuie simplificat, trebuie găsit un compromis al calităţii şi detaliilor pentru economisirea timpului, şi NU vor mai oferi hărţi gratuite pentru uz personal.

O posibilă soluţie ar fi desenarea axelor strazilor, dublate la o anumită lăţime, blocurile desenate simplu dreptunghiular fără formă sau dimensiune precisă şi adăugat numărul blocului. FĂRĂ rotunjiri ale contururilor străzilor, fără parcări şi alei dintre blocuri, fără numărul de etaje, fără simboluri grafice, case, copaci, etc (elemente incluse în hărţile din 2005-2007). Şi fără verificări pe teren. Asta ar reduce timpul de execuţie cu 80-90%.

Am mutat secţiunea în română a site-ului pe un nou domeniu www.teoalida.ro şi numărul de vizitatori a crescut, am decis să mă reapuc de cartografie în ianuarie 2018, după 10 ani de absenţă.

44 comments

6 pings

Skip to comment form

  • dan on October 29, 2012 at 12:42 pm
  • Reply

  Felicitari, as dori sa stiu daca pentru Ploiesti aveti o harta cu blocurile de 10 nuvele? Daca da, o astept la adresa iulian_daniel_petre@yahoo.com. Multumesc.

  1. Cum adica harta cu blocurile de 10 etaje? O harta nu poate fi facuta altfel decat cu TOATE blocurile. Cele de 9 si 11 etaje nu te intereseaza?

  2. Uite discutia de pe email cu clientul. Ce sa inteleg? Cum il pot ajuta?

   EU: Cum adica harta cu blocurile de 10 etaje? O harta nu poate fi facuta altfel decat cu TOATE blocurile. Cele de 9 si 11 etaje nu te intereseaza?
   Verifica si site-ul ca am primit imediat email ca cineva a dat comment…. mersi, dar de ce unii ignora chatul din dreapta-jos?

   EL: Ma intereseaza, ca pe harta sa fie evidentiate cele cu 10 nivele.

   EU: In caz ca n-ai observat, la toate blocurile am scris numarul de etaje… acum gandeste-te si tu cum s-ar putea evidenta, cumva prin decolorarea celorlalte?

   EL:Va rog, imi puteti trimite acea harta sa o pot printa, o folosesc in scop personal. Multumesc.

   EU: CARE acea harta sa-ti trimit?
   Eu vad ca mi-ai vizitat site-ul de 4 ori si ai download-at hartile de 3 ori http://www.teoalida.webs.com/Harti%20de%20la%20Teoalida%20-%20Ploiesti%20si%20alte%20orase.rar … sau esti cumva unul din cei 5% din vizitatori care nu pot download-a? imi poti explica ce se intampla in cazul tau?
   Daca vrei si ALTE harti decat cele oferite GRATUIT pe site… se poate face, dar sa stii ca acum nu mai am timpul liber pe care il aveam in 2005-2007 cand am facut alea, deci plateste daca vrei sa fac ceva nou.
   Faza cu a evienta blocurile de un anumit numar de etaje nu prea suna a “in scop personal”
   Apropo, in toate aceste 4 vizite, nu ti-a aparut chatul in dreapta-jos? Din cate stiu eu firmele pot bloca accesul la Messenger dar un astfel de web chat NU poate fi blocat.

   I-am trimis ultimul mesaj de 2 ori, n-am mai primit nici un raspuns.

 1. I do not even know the way I finished up here, however I thought this publish used to be great. I don’t realize who you are however certainly you’re going to a well-known blogger for those who are not already. Cheers!

  • Dragos on August 11, 2013 at 9:15 am
  • Reply

  Salut,
  te intrebam ieri daca stii cumva de unde as putea lua planurile (preferabil detaliate si complete) ale blocurilor Unirea si Mercur din Ploiesti.
  Poate asa putem comunica pentru ca ieri de pe tableta nu se vedea nimic.
  Multumesc.

  1. Saturday, 10 Aug, 2013
   [16:20] Teoalida (trigger): Salut de la adminul site-ului! Daca ai nevoie de ajutor sau chef de vorba, ma gasesti aici!
   [16:22] Visitor: Salut,
   [16:23] Teoalida has joined the conversation
   [16:23] Teoalida: sal
   [16:24] Teoalida: ?
   [16:25] Teoalida: Te pot ajuta cu ceva?
   [16:25] Visitor: Stii cumva de unde as putea face rost de planurile deraliate ale blocurilor unirea si mercur. M-au intrigat de multi ani
   [16:25] Visitor: Multam
   [16:25] Teoalida: Blocurile alea sunt unice
   [16:25] Teoalida: Dar tu stii cum poti face rost de planurile ORICARUI bloc standard?
   [16:26] Visitor: Vad ca apesi pe tadte dar nu vad nimic!!!!
   [16:26] Teoalida: stai sa le gasim pe alea standard intai si apoi pe cele unicat… daca nici alea standard nu exista, ce te astepti?
   [16:27] Visitor has left the conversation

   Asta in caz ca te referi la planuri oficiale originale desenate de comunisti.
   In caz contrar, probabil te voi putea ajuta eu (asa cum am desenat in AutoCAD planuri la cateva rude)… cu conditia sa-mi dai tu cheile fiecarui apartament si niste bani pentru timpul cat dureaza masurarea fiecarei camere…

  • Dragos on August 11, 2013 at 9:47 am
  • Reply

  Dacă ştiam cum pot face rost de oricare plan … nu te mai deranjam cu întrebarea mea.
  Şi da mă refer la planurile originale. Ce şi-a modificat fiecare locatar nu mă interesează.
  Când o să fac rost de toate cheile de la toate apartamentele o să te caut …sau poate mai devreme.
  Nu ţi-ar strica puţină educaţie şi puţin bun simţ. Ţi-am pus o simplă întrebare la care aşteptam un simplu răspuns.
  Încercările tale de ironie sunt doar încercări penibile.
  Oricum … mulţumesc pentru răspunsul tău vrut superior.

  1. Nu inteleg ce ti se pare penibil, ironic sau lipsa de bun simt… e un mod indirect de a zice ca n-am dar as putea face, chiar daca nu in cazul tau, ca nu cred ca as putea intra si masura. Si tu trebuia sa-ti dai seama ca nu pot avea (decat daca le desenez eu, banuiesc ca ai intrebat pentru ca ai vazut planurile desenate de mine).
   Puteam zice simplu ca N-AM dar pentru cineva care ofera servicii de design NU E FRUMOS sa raspunda cu NU, daca cumva unii pot fi potentiali clienti?
   De exemplu sunt adeseori contactat de oameni care vor sa-si construiasca casa si cauta un plan potrivit pentru dimensiunile terenului lor, fiind imposibil sa ai facute in avans planuri pentru fiecare dimensiune, asa ca le raspund “Daca nu am un plan potrivit voi desena un plan acum!”, nimeni nu se supara, ci doar TU… oare de ce??

  • DREPTATEA on January 22, 2014 at 10:25 pm
  • Reply

  fututi mortii matii DRAGOS c ironie vezi tu kkt de copil handicapat facut din laba draq TEOALIDA OFERA SERVICII DE DESIGN ARHITECTURA cum pula mea vroiai sa’ti raspunda??? cu un sut in cur??? teoalida ti’a raspuns f corect si frumos in pula mea U EJTI CACATU KRE HABAR NARE D BUN SIMT TE ROG FRUMOS IMPUSCA’TE…ai face un bine lumii

   • Dragoș on May 13, 2015 at 10:18 am
   • Reply

   D-abia acum am intrat pe site-ul ăsta de atunci și văd această gâlmă care habar n-are să scrie dar are gura plină de rahat și-l varsă p-aci.
   S-ar putea să te găsesc imbecilule și am să te rog frumos să mă înjuri în față, sunt doar un „copil” de 110 ocale să vedem cum te simți :))))
   O să încerc să-ți ofer ocazia să nu te mai ascuzi ca un laș după taste.

 2. Super treaba! Harta Ploiesti si alte orase, planuri blocuri
  si statistica apartamente Asta da imagine! Adevarat profesionist.

 3. Votati Iohanis Presedinte!

 1. […] Mapping design As related with architecture and urban explorer passion, I love to design maps too! Between 2004 and 2007 I drew these maps for my city and nearby towns, vectorial drawings in AutoCAD then colored in Paint. […]

 2. […] Harta Ploiesti si alte orase, statistica apartamente si planuri blocuri […]

 3. […] Harta Ploiesti si alte orase, statistica apartamente si planuri blocuri […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.