Sari la conținut

Hărţi oraşe desenate de Teoalida

La scurt timp după ce m-am conectat la internet în 2005, văzând că nu există hărţi digitale cu numerele blocurilor, am decis să desenez voluntar propriile hărţi în AutoCAD şi apoi colorate în Paint, pentru Ploieşti (18 hărţi pe cartiere) plus alte 12 oraşe din împrejurimi, pe care le-am distribuit gratuit în format digital PNG. Am făcut statistici ale numărului de blocuri şi apartamente pentru toate oraşele de pe raza de 100 km din jurul Ploieştiului, plus planurile blocurilor standard.

Pasiunea a evoluat în 2008 către arhitectura internaţională şi nu m-a mai interesat România până în 2018 când am desenat o nouă hartă în AutoCAD a întregului Ploieşti, pentru a o vinde în format tipărit celor care vor o hartă de perete în birou. Tot în 2018 am început să centralizez datele tehnice ale blocurilor într-o bază de date Excel pentru afişarea ca hartă interactivă.

Datorită vânzărilor SLABE ale hărţii tipărite a Ploieştiului, am decis să NU mai desenez hărţi în AutoCAD pentru vânzare în format tipărit pentru alte oraşe. Am început extinderea bazei de date cu blocurile din Bucureşti în 2020, ceea ce necesită de 5 ori mai puţin efort ca harta desenată, harta interactivă ajută oamenii de rând cu informaţii gratuite, iar ocazional firmele cumpără bazele de date.

Harta de perete Ploiesti Harta de perete Ploiesti

Harta acoperă 8192 x 6144 metri şi pot printa la dimensiuni: 1024 x 768 mm (scară 1:8000), 1638 x 1228 mm (scară 1:5000), 2048 x 1536 mm (scară 1:4000), (dimensiunea hărţii propriu-zise). La asta se adaugă chenarul, lista străzilor şi spaţiului liber până la marginea foii. La scara 1:8000 numerele blocurilor vor fi 1 milimetru înălţime aşa că nu recomand printarea la scări mai mici.

Harta se poate personaliza în cantitatea de informaţii incluse pe hartă (activaţi şi dezactivati layerele din PDF), sau pot schimba culorile şi grosimea liniilor, dar şi inserarea logo-ului firmei dumneavoastră.

Preţ pentru 1 hartă: 50 euro hartă cu străzi, 100 euro hartă cu străzi şi blocuri, plata cu card sau PayPal, sau 250 / 500 lei cash dacă vreţi să ne întâlnim. Dacă vreţi 2 hărţi sau mai multe, de la a doua încolo vi le dau la jumătate de preţ. La suma care mi-o daţi mie se adaugă pretul tipăririi în funcţie de dimensiunea dorită, 40 lei pe metru pătrat de autocolant sau mai scump dacă vreţi pe plastic forex.

Ediţia 2018
Harta de perete Ploiesti

Ediţia 2019
Harta de perete Ploiesti

Preview PDF (daţi click pe poză şi vă puteţi juca cu layerele)
Harta Ploiesti de perete

Harta Ploieştiului are aproximativ 8 x 6 km ceea ce acoperă aproape tot teritoriul administrativ al oraşului (exceptând zona industrială Teleajen şi zona de la sud de Hipodrom unde nu e mare lucru de văzut). Mai exact are 8192 x 6144 metri, din motive artistice am desenat totul pe baza sistemului de numeraţie în baza 2, străzile având unghiuri gen 1:8, 1:4, 3:8, 1:2, 5:8, 3:4, 7:8, etc, având capetele în puncte divizibile cu 64, 32, 16 metri, etc. Careajul „kilometric” al hărţii având 1024 x 1024 metri.

Observaţi câtă atenţie am dat formelor blocurilor, toate blocurile identice din Ploieşti au aceeaşi dimensiune pe hartă. Am scris numerele blocurilor şi numele şcolilor.

Aştept părerile şi sugestiile voastre, harta fiind desenată pentru VOI, nu pentru mine, voi continua să aduc modificări hărţii în funcţie de dorinţele clienţilor.

Posibile hărţi ale altor oraşe

Harta de perete PlopeniPentru cei din alte oraşe care vor întreba dacă pot desena hărţi pentru ei: teoretic pot desena pe baza pozei din satelit, dar harta niciunul alt oraş nu va atinge nivelul de detaliere al Ploieştiului, va avea doar străzile, fără blocuri, şcoli, denumiri industriale, etc.

Pe lângă poza din satelit, am Ghid Municipiul Ploieşti din 1981 care are hărţi de cartiere cu numerele blocurilor, încă o hartă similară din 1993 pe care apar TOATE străzile, un PDF din 2005 cu denumirea corectă a străzilor, Plan Urbanistic General de pe care am luat delimitările exacte din zonele industriale şi denumirile fabricilor (denumiri care între timp s-au schimbat sau au fost demolate şi reconstruite mall-uri şi compexe rezidenţiale).

De notat că harta din Pagini Aurii e o porcărie cu multe străzi lipsă, denumiri ortografiate greşit, sau străzi în realitate înfundate care pe hartă apar că nu se înfundă. Google Maps, Yahoo Maps şi Open Street Maps, toate realizate de voluntari de asemenea au străzi lipsă sau cu denumiri greşite.

În 2007 am desenat o harta cu străzi şi la Târgovişte pe care o pot moderniza ca în cazul hărţii Ploieştiului din februarie 2018, FĂRĂ blocuri. În 2008 am desenat şi o harta a Bucureştiului în proporţie de 40% când am decis să abandonez toate proiectele legate de România.

În Iulie 2018 am desenat o hartă cu străzi şi blocuri a oraşului Plopeni pentru că este unul din oraşele mele preferate din punct de vedere urbanistic, neavând case amestecate printre blocuri. Am experimentat un alt standard de desenare cu străzi late de 8, 12, 16 metri şi text de 5 metri atât la străzi cât şi la numerele blocurilor, ceea ce face harta mai realistică ca cea a Ploieştiului, dar în cazul oraşelor mari, astfel de text ar fi prea mic.

O hartă a oraşului Câmpina cu străzi şi blocuri, acoperind de 4 x 5 km, este teoretic posibilă că Open Street Maps conţine numerele blocurilor, va lua câteva zeci de ore şi ţinând cont de populaţia oraşului 1/6 din cea a Ploieştiului, şansele de profit sunt minime.

Cum a început pasiunea pentru desenat hărţi

Bunicul meu colecţiona atlase geografice şi hărţi din perioada comunistă pe care le studiam în fiecare zi. Ca de obicei, când vedeam ceva îmi doream să fac şi eu acelaşi lucru. La vârsta de 6-8 ani am desenat pe format A0 şi A1 câteva contururi de străzi folosind şabloane din plastic, după care am colorat străzile în cazul a 2 desene. Într-unul din desene am colorat zonele dintre străzi şi nu străzile. Citiţi mai multe pe pagina Copilăria lui Teoalida.


Pe la 12 ani aş fi vrut să desenez şi o hartă a României, dar fiindcă la vremea respectivă nu aveam alte programe de desenat decât Paint şi AutoCAD, nu am reuşit să fac nimic semnificativ.

Cum mi-a venit ideea de a desena harta Ploieştiului cu blocuri

În 2003, la vârsta de 14 ani am prins o pasiune de a mă plimba prin oraş, în special prin zonele de blocuri, un fel de explorator urban. Aveam o carte „Ghid Municipiul Ploieşti„, publicată în 1981, conţinând harta Ploieştiului cu străzi plus hărţi cu cartiere individuale, detaliate cu blocuri. Pot zice că acea carte mi-a dat inspiraţia să desenez hărţile în stilul în care le-am desenat.

În octombrie 2004 m-am conectat la reţeaua de calculatoare (LAN) din Bulevardul Bucureşti (devenită RakNet în 2005) şi am fost şocat văzând câţi oameni nu cunosc oraşul şi folosesc expresii gen „locuieşti în al 3-lea bloc din spatele blocului de la statia de autobuz”.

Aveam timp liber şi m-am gândit că pot crea ceva util şi ajuta lumea să cunoască mai bine oraşul, plus că nu eram mulţumit de hărţile noi existente pe piaţă. Am desenat o hartă 3D a blocurilor din Bariera Bucureşti unde era reţeaua noastră, iar în 2005 am extins munca la întregul oraş, desenând 18 hărţi de cartiere în format GIF atât în 2D cât şi 3D, ceea ce s-a dovedit o pierdere de timp. Hărţile le-am verificat pe teren prin plimbările mele. Pe lângă hărţile de cartiere am făcut şi o hartă de ansamblu a Ploieştiului GIF cu rezoluţia 4096 x 3072 pixeli care conţinea toate străzile dar doar 100 străzi aveau denumiri, fiind desenate de lăţime dublă pentru a permite punerea denumirii de 10 pixeli. Toate hărţile aveau erori de dimensiuni şi unghiuri, fiind realizate pe baza unei hărţi tipărite fără altă referinţă. Am distribuit hărţile pe hubul de DC++ al reţelei RakNet şi pe Yahoo! Messenger, pe care majoritatea persoanelor aveau 14-18 ani.

În 2007 am lansat o nouă ediţie a hărţilor, aducând multe corecturi în special la proporţiile elementelor din hartă, deşi hărţile 3D fusese mai apreciate, am ales ca noua ediţie să fie doar 2D. La Ploieşti am lucrat cam 3 luni iar ulterior am continuat munca desenând şi oraşele mici din jurul Ploieştiului.

Harta oraşului Plopeni a fost prima hartă realizată de la zero, pe baza unei schiţe în creion, fără a ştii nici măcar străzile în avans (vedeţi poza).

Harta desenata de Teoalida

În 2007 am descoperit că Yahoo! Maps are în zona Ploieşti o poză din satelit de înaltă rezoluţie (Google Maps nu avea), ceea ce mi-a permis în 2008 să refac harta de ansamblu a Ploieştiului la o precizie nemaiîntâlnită anterior.

În 2008 mi-a fost blocat accesul la hubul DC++ RakNet şi nu prea am mai avut contact cu lumea. În 2009 mi-am făcut site iar în 2010 am postat pe site şi hărţile, la download gratuit. Acesta a fost momentul în care hărţile au ajuns şi pe mâna oamenilor serioşi (nu doar copii şi piraţi care pierd timpul pe DC++) printre care firme de taxi şi curierat care ar fi trebuit să mă plătească pentru utilizarea hărţilor.

Simultan cu hărţile am desenat planuri de blocuri şi statirtici ale numărului de blocuri şi apartamente, pentru toate oraşele la care am desenat hărţi dar şi pentru câteva oraşe în plus, inclusiv Bucureşti în 2008. Din asta am prins o pasiune pentru urbanism din România Comunistă care ulterior, în 2008, a evoluat într-o pasiune pentru arhitectura globală (internaţională) şi am început să proiectez propriile concepte de blocuri din care am câştigat şi nişte bani.

Hărţile fusese realizate prin desenarea contururilor în AutoCAD, exportate în bitmap prin print screen-uri, apoi în Paint adăugam culori, numerele blocurilor, simbolurile de case, copaci, etc. O procedură costisitoare ca timp care făcea imposibilă personalizarea hărţii pe nevoile clienţilor.

Aveam o obsesie pentru a desena la dimensiuni exacte pe axele X şi Y, rotunjite la 64, 32, 16 metri, majoritatea blocurilor având 24 x 12 metri atunci când erau în unghi drept, însă când erau oblice aveau alte dimensiuni.

Le distribuiam în format bitmap (PNG) pentru vizualizare pe ecran, pentru că nu toată lumea are AutoCAD. Rezultatul a fost o operă de artă digitală, dar şi utilă ca de exemplu găsirea unui bloc, utilă pentru firmele de taxi şi curierat, etc, însă inutilă pentru măsurători, importare într-o aplicaţie de navigaţie, sau alte scopuri mai profesionale.

Cumpara colectia Harti de la Teoalida – editia 2007

Harta cu blocuri
Designing maps in Paint

Cum am ajuns la harta actuală

În 2008 şi 2009 câteva persoane mi-au oferit bani să fac o hartă a întregului Ploieşti detaliată cu blocuri ca hărţile de cartiere, dar datorită dimensiunii oraşului, asemenea hartă ar fi fost prea greu de realizat prin procedura la care desenam la vremea respectivă, indiferent de suma plătită. În plus împlinisem 18 ani şi viaţa mi-a adus alte responsabilităţi.

În 2012 am descoperit că AutoCAD 2007 a introdus opţiunea de export ca PDF (anterior folosisem doar AutoCAD 2002 şi 2006), ceea ce îmi permitea să realizez hărţi vectoriale care să conţină mai multe detalii ca cele bitmap. Dar nu m-am grăbit să încep datorită numărului mic de vizitatori pe secţiunea în română a siteului.

Am descoperit un grup de clienţi care cumpără hărţi de perete pentru a le pune în birouri, lucru imposibil cu hărţile din 2005-2007. În urma discuţiei cu un potential client în 2014, m-am gândit că ÎN CAZUL în care voi mai desena hărţi, acesta vor fi personalizate pe nevoile clientului, stilul de desen trebuie simplificat, trebuie găsit un compromis al calităţii şi detaliilor pentru economisirea timpului, şi NU vor mai oferi hărţi gratuite pentru uz personal.

O posibilă soluţie ar fi desenarea axelor strazilor, dublate la o anumită lăţime, blocurile desenate simplu dreptunghiular fără formă sau dimensiune precisă şi adăugat numărul blocului. FĂRĂ rotunjiri ale contururilor străzilor, fără parcări şi alei dintre blocuri, fără numărul de etaje, fără simboluri grafice, case, copaci, etc (elemente incluse în hărţile din 2005-2007). Şi fără verificări pe teren. Asta ar reduce timpul de execuţie cu 80-90%.

Am mutat secţiunea în română a site-ului pe un nou domeniu www.teoalida.ro şi numărul de vizitatori a crescut, am decis să mă reapuc de cartografie în Ianuarie 2018, după 10 ani de absenţă, m-am apucat să îmbunătăţesc harta de ansamblu a Ploieştiului desenată cu 10 ani în urmă, prin a reduce lăţimea străzilor şi a pune denumirea fiecărei străzi. Am postat-o pe site în Februarie, iar în prima lună am fost deja contactat de 3 persoane care voiau să cumpere o hartă de perete, toţi au vrut ca harta să conţină blocurile.

Adăugarea contururilor si numerelor blocurilor pe hartă a durat cam 100 ore lucrând intermitent timp de 3 luni, fiind nevoit să modific multe străzi deoarece nu fuseseră desenate tocmai la unghiul corect. Am actualizat Harta Ploieştiului cu construcţiile apărute recent (Parcul Municipal Vest, supermarket-uri, mall-uri, etc), exceptând denumirile zonelor industriale care rămân conform PUG care nu a mai fost redesenat din anii 1990. Finalizată în iunie 2018.

Harta interactivă a blocurilor

Tot în ianuarie 2018 am compus în Excel o bază de date cu datele tehnice ale blocurilor, mi-a luat cam 20 ore, pentru a afişa informaţii gratuite în Google Maps, publicată în Februarie 2018 pe www.teoalida.ro/harta-ploiesti.

Am dat email-uri la câteva agenţii imobiliare cu link la harta interactivă şi să îi intreb dacă vor o hartă de perete în birou (fără ale spune preţul) şi am primit răspunsuri că sunt interesaţi mai mult în baza de date. Apoi le-am spus preţul: 100 euro pentru fiecare.

În August 2019, la cererea unui client (ISU) adăugat lista străzilor din Ploieşti pe lateralul hărţii, cu careajul indicat, careajul fiind schimbat în 512 metri, folosind Nomenclatorul Stradal 2017 pentru corectitudine denumirilor (Google Maps şi OpenStreetMaps are multe străzi cu denumiri ortografiate greşit), ocazie cu cu care am adăugat pe hartă câteva străzi omise (e vorba de străzi înfundate de maxim 3 metri lăţime, invizibile din satelit).

Harta Ploiesti cu blocuri in Google Maps

Etichete:

42 comments

 1. Pe 18 martie seara, un vizitator de la RDS Ploiesti a venit cautand „harta orasului ploiesti teoalida.webs.com” (clar cineva care ma cunoaste, a mai fost pe site-ul meu) a incarcat cu IE pagina de 3 ori si apoi a revent cu Firefox si a mai dat 7 clickuri… in caz ca revii, te rog zi CARE E PROBLEMA??

 2. BAH TEOALIDA NU’TI MAI BATE CAPU KU ATATEA STATISTICI!!! DAK ERA O PROB LA SAIT ATUNCI CUM MORTII MASII ALTII AU LUAT HARTILE???
  AIA KRE NU POT DOWNLADA E NUMAI VINA LOR K IS NISTE PROSTI CALCU LE COLCAIE DE VIRUSI NAU WINRARU NU STIU SA DEA SAVE IS ORBI NU VAD „CLICK AICI” SAU AU NETU DE KKT
  APP MAI BINE PUNE LINKU DE DOWNLAD SI PE POZA K AM DAT CLIK PE EA DIN INSTINCT

  1. Eu stiu ca nu e problema la mine, dar crezi ca ei stiu? Exista riscul sa-si faca parere proasta DE MINE daca nu pot download-a.
   Majoritatea nici nu citesc commenturile asa ca ce sa mai zic de a lasa comment? Doar 2 vizitatori din cateva sute MI-AU ZIS ca nu pot download-a si le-am trimis pe e-mail. Ma tem ca numarul celor dezamagiti e mai mare.
   Am pus acum linkul de download si pe poza, asta de curiozitate sa am STATISTICA cati dau click pe text si cati pe poza. Scuze dar nu ma pot abtineeee…

 3. Ieri, alt vizitator RDS Ploiesti, de data asta unul cu Firefox, cautand „harta blocuri ploiesti” a dat 12 clickuri atat pe linkul din text cat si pe linkul din poza, a revenit si azi si a mai dat cateva clikuri….
  Nu-mi plac astfel de oameni care incearca minute in sir sa download-eze, dar N-AU 1 MINUT SA LASE UN COMMENT sa-mi explice care e problema, sau sa-mi dea un e-mail sa-i trimit arhiva, daca de pe site nu poate download-a?

  1. Culmea, din cei care probabil nu pot download-a (probabil = pentru ca dau clickuri intr-una), majoritatea folosesc mult-laudatul CHROME.
   Oricum nu e de la browser, majoritatea vizitatorilor le-au download-at cu oricare Internet Explorer, Firefox, Chrome.

  1. Chat transcript:
   Teoalida Salut de la adminul site-ului…. daca ai nevoie de ajutor, poti da mesaj aici pentru a intra pe chat cu mine
   Visitor multumesc.ceva am inteles dar de la ultima reinstalare am ramas fara dezarhivator,un link cu un dezarhivator ar fi mai mult deci util.multumesc
   Visitor pina nu rezolv problemele colaterale nmai dau clic

   Nu eram la calculator in acel moment si tocmai incheiasem chatul cu alt vizitator, n-am vazut ca aparusei si tu in aceeasi fereastra. Cum ai folosit Google de ai gasit site-ul meu, nu poti gasi si rarlab.com sau win-rar.com ?!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *