Sari la conținut

Cum să contactezi un arhitect

Rog pe cei interesaţi în servicii de arhitectură şi dispuşi să plătiţi un arhitect, să menţionaţi acest lucru când ne contactaţi. Noi arhitecţii primim adeseori mesaje de la oameni care cer planuri idei şi consultaţie gratuită!

Perioada în care am oferit chiar eu servicii de arhitectură (2012-2016) a fost plină de dezamăgiri. Unii erau dispuşi să plătească, dar o sumă mult mai mică decât cea cerută de mine, şi doar DUPĂ ce văd planul şi sunt mulţumiţi. Prietenii mi-au zis să cer avans înainte să încep desenul, dar doar citirea mesajelor pentru a discuta detallile proiectului şi a face o ofertă de preţ, fără desenul efectiv, era o pierdere de timp dacă 90% nu erau de acord cu preţul meu. Odată încasat avansul, unii m-au bătut la cap peste o lună cerând nenumărate modificări, cea mai mare sumă plătită a fost 500 dolari. Am primit sute de mesaje de la oameni care cer un plan de casă de X pe Y metri, le ofeream să desenez planul contra cost, dar ei nu erau interesaţi de serviciile mele, ei voiau „un plan”, indiferent de cine era desenat, dar îmi pierdeau timpul MIE şi îmi distrau atenţia din a lucra pentru clienţii serioşi (dacă vreţi planuri gratis, căutaţi-le singuri pe Google Image Search, nu mai deranjati arhitecţii cu mesaje).

De prin 2015 mi-am pierdut interesul pentru arhitectură (mai ales că veniturile din baze de date erau în continuă creştere) şi de obicei ignor email-urile, fără a mai încerca să îi conving să plătească. Din 2017 pasez clienţii altor arhitecţi (unul e chiar în Ploieşti, ceilalţi în India, Filipine, etc) dacă clientul pare dispus să plătească serviciile unui arhitect, partenerul meu discută detaliile proiectului cu clientul, îi face ofertă de preţ, încasează banii şi îmi dau mie un comision. Eu având rolul de triere a clienţilor serioşi, unii arhitecţi au rupt colaborarea cu mine din cauză că le-am trimis clienţi neserioşi. Din păcate pot fi clienţi serioşi ascunşi în spatele unor email-uri vagi pe care le ignor.

Dumneavoastră aţi lua în serios un email care începe cu subiect „consiliere” şi se termină cu „mă puteţi ajuta cu alte idei„?

Asta am primit eu pe 29 noiembrie 2019, i-am răspuns scurt că suntem ocupaţi şi nu avem timp de idei gratis, el a răspuns că nu a spus „gratis”, atunci i-am dat CC lui Victor (arhitect partener din Ploieşti), ca cei 2 să discute proiectul şi să îi facă oferta de preţ, dar nici el nu l-a luat în serios, fiind ocupat cu proiecte de mii de EURO.

9 zile mai târziu i-am dat din nou email clientului, acesta spunând că a „rezolvat” pe 2400 EURO. Victor a fost şi el supărat că a pierdut un client valoros. E clar că clientul voia mai mult decât „idei” (mă îndoiesc că alt arhitect i-a terminat proiectul în 9 zile pe 2400 EURO, mai curând a fost doar o ofertă de preţ primită).

Mama mea mă certa că nu i-am răspuns politicos şi că trebuia să îi fac ofertă de preţ chiar dacă el nu a cerut acest lucru şi părea că vrea idei gratis. Ce rost are să fac ofertă de preţ pentru un serviciu care NU am timp să îl ofer, fiind ocupat cu baze de date care aduc mai mulţi $/oră decât arhitectura? (aceeaşi mamă care mă ceartă că stau prea mult la calculator să lucrez pe bani în loc să îmi rezolv problemele urgente medicale).

Ultimul lui email a fost “si era greu sa spui…..ideile costa 100-200 euro…daca aia am intrebat” (dar NU VĂD unde a întrebat cât costa), totuşi în al doilea email i-am zis că partenerii mei oferă servicii la preţuri începând cu 10$/oră. Ce alt preţ puteam spune la un email vag „mă puteţi ajuta cu alte idei„. În ce constă „ideile”?

Părea că nu a citit site-ul meu cu atenţie şi de aceea nu a înţeles ce servicii ofer eu şi ce oferă partenerii mei. I-am dat linkuri şi aşa am reuşit pe 10 decembrie să îi văd IP-ul şi să verific paginile accesate. Surpriză: prima pagină pe care a aterizat din Google a fost www.teoalida.ro/jurnal/arhitectura/ cu titlu „Arhitectura – o afacere de CĂCAT” (pagină scrisă în 2015 pentru a explica ce idioţi mi-au pierdut timpul cerând servicii gratuite, am şters pagina după acest incident), în 2018 am scris www.teoalida.ro/arhitectura/ incluzând câteva din proiectele mele şi explicat de ce eu personal NU mai ofer servicii de arhitectură dar vă pot pune în legătură cu alţi arhitecţi.

Eu nu înţeleg de ce el a solicitat servicii de arhitectură cuiva care consideră arhitectura un căcat?

PS: eu NU plâng pentru 2400€ pierduţi, pentru că NU am pregătirea necesară (facultatea de arhitectură) şi dacă aş fi avut, doar jumătate din sumă mi-ar fi revenit mie ca arhitect, restul se duc la inginerul care calculează structura de rezistenţă şi cel care desenează instalaţiile electrice şi sanitare, plus că m-ar fi ţinut ocupat o lună întreagă să fac astfel de proiect pe 1200€ (lună în care câştig 5000€ vânzând baze de date gata făcute).


Marius <********@yahoo.com>
To: Teoalida

Fri, Nov 29, 2019 at 9:47 AM

Buna ziua,
Am cumparat o casa, structurata pe 2 nivele si un etaj partial (o singura camre, se vede in poza strada).
As vrea sa o modernizez, astfel incat la partea de demisol sa rezulte un apartament, la parter cabinete medicale si doresc sa i fac o mansardare din care sa rezulte un alt apartament.
Am incercat eu sa fac o compartimentare, dar as fi foarte recunoscator daca ma puteti ajuta cu alte idei.
Cu stima!


Teoalida <teoalida****@yahoo.com>
To: Marius

Fri, Nov 29, 2019 at 11:13 AM

Ce pagini din site-ul meu ai deschis de te-a determinat sa-mi ceri ajutorul pentru asa ceva? Ai legatura cu postarea mea de pe Facebook de zilele trecute? Sau nu ai vazut site-ul meu ci esti recomandat de un client anterior?

Eu sunt ocupat cu proiecte utile la un numar mare de beneficiari iar partenerul meu arhitect e ocupat cu clientii care platesc pentru proiecte complete asa ca n-avem timp pentru cei care vor „idei” gratis care nu sunt utile nimanui decat tie


Marius <********@yahoo.com>
To: Teoalida

Fri, Nov 29, 2019 at 11:21 AM

Ce pagini din site-ul meu ai deschis de te-a determinat sa-mi ceri ajutorul pentru asa ceva? Ai legatura cu postarea mea de pe Facebook de zilele trecute? Sau nu ai vazut site-ul meu ci esti recomandat de un client anterior?
Am vazut site-ul tau…

Eu sunt ocupat cu proiecte utile la un numar mare de beneficiari iar partenerul meu arhitect e ocupat cu clientii care platesc pentru proiecte complete asa ca n-avem timp pentru cei care vor „idei” gratis care nu sunt utile nimanui decat tie
Nu am pomenit cuvantul ~gratis~.

O zi buna!


Teoalida <teoalida****@yahoo.com>
To: Marius, Victor

Fri, Nov 29, 2019 at 12:03 PM

In cariera mea, 9 din 10 persoane care ma contactau pe subiectul arhitecturii voiau idei GRATIS. Daca tu esti unul din cazurile rare de oameni dispusi sa plateasca pentru idei, am dat CC: la email-ul tau catre Victor, partenerul meu arhitect din Ploiesti. Eu m-am uitat la DWG-ul tau si poze (vad ca e din Blaj) si nu stiu exact ce idei ai vrea fara o discutie mai indenlungata cu tine, care ar fi fara rost din moment ce de 4 ani nu ma mai pasioneaza arhitectura, nu are rost sa-ti fac oferta de pret fiindca orice pret as spune, va fi prea mare pentru tine si prea mic comparat cu veniturile din „jobul” meu actual. Il las pe Victor sa vorbeasca cu tine in detaliu si sa iti faca oferta de pret.

Ai vazut site-ul, dar ai vazut si ultimele 2 randuri din www.teoalida.ro/despre-mine/ ? Adica asta:

Pentru cei care îmi dau mesaje “poţi face un proiect pentru mine?” gândiţi-vă că site-ul a crescut primesc astfel de mesaje aproape zilnic şi nu am timp să vă ajut pe toţi (aşa cum făceam cu ani în urmă). Pentru a ajuta cât mai multe persoane, vă anunţ că REFUZ proiectele care durează mai mult de 2-3 ore şi nu le pot vinde altora, nici oferite gratuit nu ar fi utile nimănui decât ţie, sau vă pot pune în legătură cu partenerii mei care oferă servicii la preţuri care încep de la 10$/oră.

De exemplu: în 100 ore pot desena 10 case (arhitectură), dacă fiecare m-ar plăti as încasa câteva sute de euro per proiect şi aş ajuta 10 familii să îşi construiască o locuinţă, sau pot desena voluntar o hartă a Bucureştiului cu blocuri clickabile ca la Ploieşti. Ce credeţi că aleg? Harta, fiindcă aş ajuta 2 milioane de oameni, chiar dacă nimeni nu mă va plăti.

Plus commentul unuia www.teoalida.ro/despre-mine/comment-page-2/#comment-10043 care insista sa-i fac EU personal desene de mobila desi nu am experienta in asa ceva iar cand i-am zis ca il pun legatura cu un prieten care lucreaza la firma de mobila, a inchis chatul si a postat mizeria asta

Plus inca un caz:

Had bad experience with a customer from Zimbabwe, he sent THIS email reply:
„For the record, i got your website address from a trusted friend in Singapore. There was no mention that I could see on the website of a third party doing the work, so (in my view) I responded reasonably by questioning this when you mentioned that third party. Put yourself in my shoes and consider how unusual that would seem to someone like me who is trying to know the people he wants to work with.”

His reaction is really stupid because I CLEARLY mentioned in www.teoalida.com/design/architecture/ and several other pages that I retired from architecture in 2016 and new projects are done by third party architects and NOT by me personally. I don’t know who is his friend in Singapore, because he didn’t answered in next email then stopped replying, but seems that he did not explained how my business is working. My website have now 2000 visitors/day and if I will be to serve everyone myself, I would need to sit 48 hours/day at computer. He may have been a customer from 5 years ago when my website was not so big like today and I could serve every customer myself, but quality was lower than quality of my today partners who are full-time architects.


Marius <********@yahoo.com>
To: Teoalida

Fri, Nov 29, 2019 at 12:16 PM

Spor in toate…
P.S. – pe viitor iti sugerez sa renunti la afirmatia….orice pret as spune, va fi prea mare pentru tine…


Teoalida <teoalida****@yahoo.com>
To: Marius

Sat, Nov 30, 2019 at 5:58 PM

Ti-a raspuns victor****@yahoo.com sa discutati detaliile proiectului si sa-ti faca oferta de pret? Eu i-am mai dat un email si de pe Gmail si apare ca citit dar nu mi-a raspuns, ori e prea ocupat, ori nu vrea sa mai ia in seama clienti recomandati de mine din cauza a 2 cazuri anterioare de clienti care i-au mancat timpul si nu s-au inteles la pret, n-au platit, etc.

Da-i si tu email si spune-i ca platesti… sau daca esti de acord sa te ajute un arhitect strain sa-mi zici. Acum cateva luni cineva din Satu Mare a venit la mine pentru un proiect de casa, vazand site-ul in engleza, i-am zis ca sunt roman si am arhitect si in Romania, dar el mi-a zis ca prefera straini. I-am zis celui din Filipine sa-l ajute dar din motive necunoscute clientul nu a raspuns la niciunul din noi.

Poate nu e corect „orice pret as spune, va fi prea mare pentru tine” … hai sa ma exprim diferit: mi-e greu sa fac un calcul exact, dar pot estima ca veniturile mele impartit la numarul de ore de stat la calculator MUNCIND la proiectele din care ies bani (scazand orele petrecute in proiecte voluntare sau probleme personale), rezulta un venit mediu de $100/ora, majoritatea banilor provin de la firmele de IT din Statele Unite. Acum sa te intreb pe tine, ai plati $100/ora unuia care NU e arhitect sau $10/ora unuia care e arhitect?

Am si eu probleme cu dantura iar cateva sute de $ in plus de la tine nu ar fi de ajutor, daca pentru banii astia va trebui sa stau la calculator inca cateva ore, in loc sa rezolv problemele

Unii mi-au sugerat sa-mi deschid o firma cu angajati full-time ca sa nu mai fiu eu asa incarcat, dar zi si tu cum as putea face asta daca UNII clienti refuza sa lucreze cu anngajatii mei ci vor sa le fac proiectul EU personal? De exemplu unul din Noua Zeelanda m-a contactat pentru a desena un bloc de 10 apartamente, spunea ca vrea sa plateasca IN AVANS pentru a dovedi seriozitatea… Imi pare rau ca nu i-am dat email-ul de PayPal in primul email daca voia asa mult sa faca plata, dar tu crezi ca e o idee buna sa iau bani in avans pentru un serviciu care NU am timp sa-l ofer eu personal? I-am zis ca trebuie vorbit cu partenerul arhitect sa vada despre ce e vorba si sa se puna de acord in privinta pretului TOTAL inainte sa dea banii, iar cand partnenerul arhitect din Filipine i-a dat email, clientul nu a mai raspuns la niciunul din noi, i-am dat alt email peste 2 saptamani, a raspuns „Please don’t email me again” probabil suparat ca i-am pus pe altcineva sa-i faca proiectul in locul meu.

Daca ai timp sa-mi mai dai sfaturi, citeste www.teoalida.com/design/housing/#retire-from-architecture si zi ce sfat ai in privinta asta


Teoalida <teoalida****@yahoo.com>
To: Marius

Mon, Dec 9, 2019 at 11:36 AM

Ai putea sa raspunzi la ultimul meu email din 30 Noiembrie?
In caz contrar dai impresia ca ai fost inca 1 client care promite ca va plati „Nu am pomenit cuvantul ~gratis~”, pierd timpul raspunzandu-i apoi dispare fara a mai plati… Si te mai miri de ce am renuntat la meseria de arhitectura sau de ce nu mai dau atentie clientilor care vin pentru servicii de arhitectura


Marius <********@yahoo.com>
To: Teoalida

Mon, Dec 9, 2019 at 11:42 AM

Salut,
La ce sa raspund?
Nu am fost contactat de nimeni…proiectant strain nu ma intereseaza.
Am rezolvat problema.
O zi buna!


Teoalida <teoalida****@yahoo.com>
To: Marius

Mon, Dec 9, 2019 at 11:47 AM

De curiozitate cat te-a costat?

Mersi ca MI-AI PIERDUT TIMPUL, sigur ai omis sa citesti asta www.teoalida.com/design/architecture/

If you do not agree to have project done by an architect from my team, go find yourself an architect, DO NOT contact me and ask to design your house myself. I will NOT waste my time designing new houses no matter how many million dollars are you paying.

La asta voiam sa raspunzi:
Unii mi-au sugerat sa-mi deschid o firma cu angajati full-time ca sa nu mai fiu eu asa incarcat, dar zi si tu cum as putea face asta daca UNII clienti refuza sa lucreze cu anngajatii mei ci vor sa le fac proiectul EU personal? De exemplu unul din Noua Zeelanda m-a contactat pentru a desena un bloc de 10 apartamente, spunea ca vrea sa plateasca IN AVANS pentru a dovedi seriozitatea… Imi pare rau ca nu i-am dat email-ul de PayPal in primul email daca voia asa mult sa faca plata, dar tu crezi ca e o idee buna sa iau bani in avans pentru un serviciu care NU am timp sa-l ofer eu personal? I-am zis ca trebuie vorbit cu partenerul arhitect sa vada despre ce e vorba si sa se puna de acord in privinta pretului TOTAL inainte sa dea banii, iar cand partnenerul arhitect din Filipine i-a dat email, clientul nu a mai raspuns la niciunul din noi, i-am dat alt email peste 2 saptamani, a raspuns „Please don’t email me again” probabil suparat ca i-am pus pe altcineva sa-i faca proiectul in locul meu.


Marius <********@yahoo.com>
To: Teoalida

Mon, Dec 9, 2019 at 12:28 PM

Nu stiu exact care este noul tau job, dar eu astepam o oferta scurta si la obiect, nu povesti.
…ma costa 2400 euro si emailul nu a fost mai lung de o propozitie.
Pe viitor iti sugerez sa iti organizezi mai bine timpul, dar poate ai devenit blogger.
Succes in toate!

Marius <********@yahoo.com>
To: Teoalida


Mon, Dec 9, 2019 at 3:15 PM

si era greu sa spui…..ideile costa 100-200 euro…daca aia am intrebat.


Teoalida <teoalida****@yahoo.com>
To: Marius

Mon, Dec 9, 2019 at 8:50 PM

Pai stii care e problema aici…

Odata incasand avansul, clientul vrea sa fie satisfacut, un plan gen www.teoalida.com/design/Sample-floor-plan.pdf dureaza 1-2 ore sa-l desenez atunci cand desenez dupa propriile reguli, in cazul desenelor facute pentru clienti trebuie sa studiez legile din tara lui, apoi exista riscul ca clientul sa NU fie satisfacut si sa imi ceara modificari alte 5 ore. Apoi ce inseamna la tine „idei”? Idei verbale, desenat planul sau si al 3D-ului? Daca cereai sa-ti fac si 3D in pretul la care ne-am hotarat initial? imi mai consumai inca 10 ore desenand 3D-ul, apoi exista riscul sa fi multumit incat sa-mi ceri sa desenez si planurile de instalatii electrice si sanitare care habar n-am cum se fac, si sa ma recomanzi la 3 prieteni care sa-mi consume si ei timpul… CERC VICIOS. Cateva SUTE de clienti, abonati sa primeasca actualiari regulate la baze de date vor avea actualizarile amanate din cauza TA, a unui SINGUR client.

Cel putin asta s-a intamplat cu www.teoalida.com/design/House-for-Nigeria.png care m-a batut la cap 2 luni cu modificari, incat mi-am zis GATA, asta e ULTIMUL proiect care il fac, apoi /www.teoalida.com/design/House-in-Ethiopia.png caruia i-am facut eu un plan de idee in 2017 dar mi-a cerut modificari care nu am avut timp sa le fac, arhitectul din Filipine s-a oferit sa faca el proiectul, iar clientul l-a batut la cap cerand modificari intr-una timp de 6 luni, desi i-a dat $ bonus peste suma decisa initial, nu acoperea timpul pierdut, iar cand proiectul era finalizat, i-a venit ideea ca ar fi mai bine sa aiba fiecare dormitor cu baie proprie, incat TOTUL ar fi trebuit regandit de la 0. Arhitectul a renuntat…

Sunt momente in care ma gandesc sa STERG toate desenele de arhitectura de pe site in speranta ca NIMENI nu ma mai va contacta si imi pierde timpul cu astfel de servicii, motivul pentru care nu le-am sters e ca am 5 arhitecti care nu au „alt job” ca mine si isi cauta clienti in arhitectura, mi-au zis daca sunt prea ocupat sa le pasez lor clientii mei si imi dau 10% comision.

Nu ti-am zis eu pretul pentru ca se da de arhitectul care va face proiectul si NUMAI DUPA o discutie lunga cu clientul ca sa estimeze cate ore va lua proiectul, dar dupa cum am scris mai sus, unii clienti ne-au consumat prea mult timp pentru pretul oferit. Altii cand au fost contactati de arhitect nu i-au raspuns deloc, altii i-au raspuns si i-au pierdut timpul schimband cateva email-uri fara a se ajunge la nici o plata, din acest motiv 2 din partenerii mei arhitecti nu vor sa mai lucreze pentru mine ca cica le trimit clienti neseriosi.

In situatia asta ce sugestie mai ai?

www.teoalida.ro/arhitectura/ nu e explicat destul de CLAR?

Între 2008 şi 2016 am desenat peste 100 case şi blocuri, voluntar din pasiune pentru desenat planuri şi modelare 3D în AutoCAD sau la cererea clienţilor. Dar faptul că 90% din persoanele care mă contactau voiau servicii gratis iar restul de 10%, clienţii care mă plăteau, îmi consumau prea mult timp pentru banii oferiţi, m-au determinat să RENUNŢ la meseria asta.

Vedeţi toate proiectele mele pe www.teoalida.com/design/houseplans şi www.teoalida.com/design/apartmentplans.

Dacă construiţi o casă sau un bloc şi puteţi plăti un arhitect, vă pot pune în legătură cu prietenii mei care continuă meseria.

Răspunsul arhitectului

Victor <victor****@yahoo.com>
To: Teoalida

Mon, Dec 9, 2019 at 9:09 PM

Salut din nou..scuze ca nu am mai raspuns…dar in ultimul an am fost foarte ocupat! Ma bucur sa vad ca ai clienti ce pltesc servicii de proiectare….. eu am deja propriul birou de proiectare, dupa cum stii…dar am evoluat super rapid in ultimii 2 ani, cu instalator, cu inginer de structuri, cu colabrare stransa pe verificari de rezistenta, instalatii, PSI..am alt gen de activitate fata de ce faci tu….eu autorizez cladiri…obtinem autorizatii de construire…nu doar la nivel de schita…recent am finalizat contract de 18000 euro…pentru o schimbare de destinatie a unui spatiu de 4000 mp…..se munceste 2 luni la un asemenea proiect..dar fa calculele….. anul asta de il inchidem..avem obtinute 45 de autorizatii..si peste 60 de clienti in desfasurare…. nu stiu ce pot sa te ajut…. nu am rabdarea necesara sa pot urmarii succesiunea de mail-uri schimbata intre tine si clienti…te rog..ca pe viitor..daca ai nevoie de ceva ajutor, sau vrei sa imi soliciti un serviciu…sa imi scrii direct…fara toata discutia din spate….scutim timp. merci de intelegere…sper sa mi fii fost prea taios…dar asta e realitatea!

spor in toate


Teoalida <teoalida****@yahoo.com>
To: Victor

Fri, Dec 13, 2019 at 4:05 PM

Eu ti-am dat CC pe 29 noiembrie: la al 3-lea email adica erau doar 2 email-uri in spate… si ti-am mai dat si un email nou de pe Gmail fara nimic in spate. Daca preluai atunci discutia probabil ai fi prevenit neinteregerea mea cu el, desi inteleg din mesajul tau ca nu poti ajuta clientii care iti recomand eu.

Nici nu e clar din email-ul lui daca A PLATIT 2400 euro altui arhitect, sau aceea a fost o oferta primita, nu cred ca „s-a rezolvat” in doar 10 zile.

Ultimul email către client

Teoalida <teoalida****@yahoo.com>
To: Marius

Fri, Dec 13, 2019 at 7:13 PM

„si era greu sa spui…..ideile costa 100-200 euro…daca aia am intrebat” NU VAD sa fi intrebat cat costa, apoi puteai vedea preturile singur pe www.teoalida.com/design/architecture/#pricing

i-am aratat MAMEI mele discutia cu tine, ma cearta ca raspund nepoliticos la clienti (desi si ea a avut impresia ca esti un „vanator de gratuitati” din primul tau email), mi-a zis ca NU trebuia sa te refuz ci sa-ti raspund ceva gen „nu pot oferi idei gratis dar iti pot desena un proiect pe ### dolari” (asta iti doreai tu?), dar asta ar insemna sa MINT, la cat de ocupat sunt NU mai pot desena proiecte de case (CULMEA, aceeasi mama ma batea la cap in septembrie-octombrie ca stau prea mult la calculator, sa las clientii si sa ma duc la doctor, iar acum ma cearta ca de ce nu te-am servit? mama nu stie cate zile/luni ia un astfel de proiect)

Ma gandesc ca mai frumos era sa-ti raspund „consilierea te costa $50/ora” ca tot ai pus subiect „consiliere” si vorbesti de cabinete medicale. Dar psihologii ofera consiliere 1vs1 fata in fata, pe cand eu vorbesc adeseori cu mai multe persoane simultan si daca e vreun disperat care imi scrie intr-una trebuie sa-i aman pe ceilalti asa ca plata pe ora nu functioneaza… tu nu stii cat timp am lucrat in favoarea ta si nu altor clienti

Dar nu vad cum as putea cere bani pentru consiliere fiinca majoritatea arhitectilor ofera CONSULTATIE GRATUITA ca e interesul lor sa-ti castige increderea ca sa platesti ulterior pentru proiect, dar cum eu nu imi mai doresc proiecte in arhitectura, nu are rost sa mai ofer consultatii gratuite sau platite, puteam sa nu-ti raspund deloc sau sa te injur ca sa te duci la alt arhitect. Motivul pentru care inca iti scriu e curiozitatea ce voiai de fapt si ce ai obtinut de la alt arhitect ca in 7 ani de cand ofer servicii NU am mai avut un client mai ciudat ca tine!!

Probabil nu stiai ca noi cei care ne promovam serviciile online suntem constant bombardati de idioti „vanatori de chilipiluri”
www.teoalida.com/chat/2015-08-31/ idiotul insista sa-i fac pe 6 dolari un desen care costa 100 dolari, il refuz, ma injura si ameninta ca imi sterge site-ul, plus ca a incercat sa-mi aboneze email-ul la newslettere pentru homosexuali
www.teoalida.com/chat/2018-12-24/ idiotul imi pierde 45 minute vorbind cu mine ca sa-mi zica ca „NU PLATESTE pentru schitele preliminarii”
www.teoalida.com/chat/2019-12-13/ idiotul de azi, cica construieste un complex de 200 apartamente dar poate plati MAXIM $400 arhitectului
Cu asemenea „clienti” rauplatnici nu mai am chef de arhitectura, cu riscul sa te pierd pentru tine si acei PUTINI bunplatnici… totusi n-am inteles, ai platit 2400 euro sau aia a fost o oferta pe care o vei accepta? fiindca NU CRED ca un proiect de 2400 euro ti-l poate rezolva in 10 zile cat a trecut de la primul email.

Un client serios zicea „Hi We are a construction and development company in New Zealand looking at building 3-storey 10-apartment blocks. We want options for floor plans and would like to discuss with you further. Happy to deposit fees first then talk so you know we are serious.”

Victor a raspuns in sfarsit pe 9 decembrie

Salut din nou..scuze ca nu am mai raspuns…dar in ultimul an am fost foarte ocupat! Ma bucur sa vad ca ai clienti ce pltesc servicii de proiectare….. eu am deja propriul birou de proiectare, dupa cum stii…dar am evoluat super rapid in ultimii 2 ani, cu instalator, cu inginer de structuri, cu colabrare stransa pe verificari de rezistenta, instalatii, PSI..am alt gen de activitate fata de ce faci tu….eu autorizez cladiri…obtinem autorizatii de construire…nu doar la nivel de schita…recent am finalizat contract de 18000 euro…pentru o schimbare de destinatie a unui spatiu de 4000 mp…..se munceste 2 luni la un asemenea proiect..dar fa calculele….. anul asta de il inchidem..avem obtinute 45 de autorizatii..si peste 60 de clienti in desfasurare…. nu stiu ce pot sa te ajut…. nu am rabdarea necesara sa pot urmarii succesiunea de mail-uri schimbata intre tine si clienti…te rog..ca pe viitor..daca ai nevoie de ceva ajutor, sau vrei sa imi soliciti un serviciu…sa imi scrii direct…fara toata discutia din spate….scutim timp. merci de intelegere…sper sa mi fii fost prea taios…dar asta e realitatea!

E destul de clar ca pana nu ma imprietensc cu alt arhitect roman mai putin ocupat, NU mai pot oferi servicii de arhitectura in Romania

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *