Harta Târgovişte

Click pe blocuri şi vedeţi anul construirii, numărul de etaje şi apartamente, plus releveu. Deschideţi harta pe tot ecranul.

Harta Târgovişte realizată în ianuarie 2020, bazată pe baza de date a blocurilor compusă de mine în Excel. Un proiect original “Made by Teoalida” realizat voluntar. Studiez arhitectura comunistă din 2005 iar experienţa personală îmi permite să spun anul construcţiei oricărui bloc din România (cu aproximatie de +/- 5 ani) doar uitându-mă la poza din satelit, iar cu Google Street View spun numărul de apartamente şi camere din apartamente (în 90% din blocurile comuniste).

Am clasificat blocurile pe următoarele perioade de proiectare:

blocuri de stat 1940-1960, cărămidă, tavan 3.0m
blocuri de stat 1958-1964, cărămidă, tavan 2.5m
blocuri de stat 1962-1970, cărămidă, beton
blocuri de stat 1964-1972, beton, prefabricate
blocuri de stat 1970-1980, beton, prefabricate
blocuri de stat 1976-1982, cadre, prefabricate
blocuri de stat 1980-1990, cadre, prefabricate
blocuri de stat 1984-1990, cadre, prefabricate
blocuri de stat ANL după 1997

blocuri de lux 1900-1950
blocuri de lux 1950-1990
blocuri private după 1990
blocuri prăbuşite sau demolate

Cum se foloseşte harta

ZeeMaps are un bug (eroare) care face ca atunci când sunt peste 7500 buline pe hartă să ignore setarea mea de a afişa buline rotunde şi poate cauza erori grafice la zoom, până rezolvă ei eroarea puteţi evita bugul folosind funcţia de search. Daţi click pe lupa din dreapta-sus (calculator) sau meniu > search (telefon)

Afişaţi blocurile dintr-un oraş / cartier: alegeţi City > contains > scrieţi numele oraşului cu diacritice, dacă nu ştiţi să scrieţi diacritice scrieţi “rgovi”.

Căutaţi după numărul blocului: alegeţi Name > contains > scrieţi de exemplu “2A” harta va afişa doar blocurile cu numărul 2A. NU scrieţi strada (baza de date NU conţine adresele stradale la multe blocuri) ci daţi zoom pe cartierul dorit (presupun că stiţi în ce cartier vreţi să ajungeţi) sau folosiţi căsuţa de search din dreapta-jos (aici căutaţi pe Google Maps, NU în baza de date a mea).

Căutaţi după numărul de camere: alegeţi Apartamente > contains > “două camere” harta va afişa doar blocurile care conţin apartamente de 2 camere (notă: NU toate blocurile au numărul de camere indicat).

Filtraţi blocurile cu risc seismic: alegeţi Risc seismic > contains > “clasa” harta va afişa doar blocurile încadrate în clasele de risc seismic.

Filtraţi după modelul blocului: alegeţi Denumire > contains > “capete decalate”, harta va afişa doar modelul de bloc introdus în 1984, preferatul multor familii datorită suprafeţelor generoase (notă: denumirile blocurilor sunt invenţii personale, probabil va trebui să daţi click pe un bloc cunoscut să vedeţi ce denumire i-am pus).

Dacă vreţi să puneţi harta pe site-ul dumneavoastră, daţi click dreapta > View page source > copiaţi codul.

Notă legat de corectitudinea hărţii

Fiind o muncă manuală, este posibil să îmi fi scăpat câteva greşeli. Daţi click pe blocurile din zona voastră şi raportaţi orice greşeală prin comment sau mesaj privat, orice informaţii suplimentare precum adresele blocurilor şi anul exact al construirii sunt binevenite. Numai cu ajutorul dumneavoastră, vom avea o hartă CORECTĂ!

Am luat numerele blocurilor din OpenStreetMap, hartă făcută de voluntari aşa că nu garantez corectitudinea numerelor blocurilor. Pe OpenStreetMaps lipsesc numerele blocurilor la aproximativ 10% din blocurile din Târgovişte, cele din centru şi câteva de la sud.

Am observat că pe OpenStreetMap în cartiere ca Micro 3, 11 şi 12, acelaşi număr de bloc apare pe până la 6 scări. Findcă scările au arhitectură diferită, am fost nevoit să compun baza de date trecând la un rând nou când se schimbă modelul blocului.

Cu Google Street View am văzut pe unele uşi că blocul are număr+literă, iar ca lucrurile să se complice, acelaşi număr+literă se aplică uneori la 2 scări. Am decis să NU fac rând diferit atunci când blocul are 2 secţiuni identice consecutive, presupunând că au aceeaşi adresă, dar s-ar putea să mă însel. Exemplu: Bloc 38 din Micro 11 are 6 secţiuni drept-colţ-drept-drept-colt-drept, am pus 1 singur punct pe hartă pentru cele 2 secţiuni drepte consecutive.

Pentru verificare va trebui să iau oraşul la pas, dar dacă numerele blocurilor nu sunt scrise pe uşi, aş pierde timpul fără un rezultat bun. Rog vizitatorii site-ului să mă ajute cu informaţii, în special cei care lucrează la poştă!

Istoria blocurilor din Târgovişte

Se spune că pe vremea lui Mihai Viteazul, Târgovişte avea 60000 locuitori, aş vrea să stiu ce suprafaţă ocupa. La recensământul din 1912 avea doar 13041 locuitori, în 1956 24360 locuitori, a atins apogeul în 1992 cu 98117 locuitori. Cu alte cuvinte, populaţia s-a mărit de 4 ori în perioada comunistă, ceea ce a creat un oraş frumos din punct de vedere urbanistic cu bulevarde de 4 benzi, multe blocuri şi puţine case vechi (comparat cu alte oraşe în care bulevardele de blocuri se îngustează la 2 benzi printre casele nedemolate).

Târgovişte a fost împărţit în 12 microraioane numerotate de la nord la sud, în care s-ar fi putut construi în viitor. Micro 10 nu apare pe nici o hartă (presupunerea mea e că era destinat zonei de est, spre Calea Ialomiţei) iar zona centrală pare să nu aparţină vreunui microraion, la fel si zona de lângă gară sau cartierele sudice Prepeleac şi Sârbi unde sunt doar case.

Ca în alte oraşe ale României, construcţia blocurilor a început în anii 1950, când s-au construt 21 blocuri scări cu 2-3 etaje (4 pe Calea Domnească şi 17 pe Bulevardul Carol).

În anii 1960, spre deosebire de alte oraşe ca Ploieşti şi Buzău în care centrul a fost demolat şi reconstruit în stil socialist, în Târgovişte nu s-a construit nimic în zona centrală.

S-a construit un mic cartier pe Aleea Trandafirilor, urmat de un cartier ceva mai mare în Micro 9. În a doua jumătate a anilor 1960 a început constructia în zona Micro 6 la vest şi Micro 8. În prima jumătate a anilor 1970 a început construcţia în Micro 4 şi 5. În a doua jumătate a anilor 1970 a început construcţia în Micro 11 la sud, continuat în anii 1980 alături de Micro 12.

Tot în 1980 s-a demolat o mare parte din centru iar parcul mitropoliei a fost înconjurat de blocuri cu 6-8 etaje. Un amănunt interesant e că în aceste blocuri domină apartamentele de 4 camere (în multe oraşe, la nivel de oraş proporţia apartamentelor de 4 camere nu depăseşte 5%). Cel putin 1 bloc are si apartamente de 5 camere (dovada //www.galaxyimob.ro/vanzare-apartament-5-camere-central-targoviste-glx1846db0608-164273.html si //www.casaimob.ro/apartament-5-camere-de-vanzare-central-targoviste-108.html).

În a doua jumătate a anilor 1980 a început construcţia în Micro 2 şi 3, s-a mai construit în Micro 12, s-a mai construit si blocuri de 6-8 etaje de pe Calea Bucureşti. Multe dintre aceste blocuri au fost surprinse de revoluţie în construcţie, ele fiind terminate mulţi ani mai târziu. În zona Micro 2 şi 3 a rămas teren viran pe care după revoluţie s-au construit vile individuale.

Presupun că planurile pentru 1990-1995 era să se continue cu blocurile pe Calea Bucureşti până în centru.

Total: 1344 blocuri scări, 28777 apartamente +/- 1%, cu 2.9 persoane pe apartament rezultă că 85% din populaţie locuia la bloc în 1992 (conform calculelor din 2007 – de corectat după terminarea hărţii actuale).

Curiozităţi: pe Bulevardul Mircea Cel Bătrân, blocurile încep de la 8-9 etaje şi coboarâ în trepte până la 4 etaje dar continuă să aibă lift, fiind unele din puţinele blocuri comuniste de 4 etaje dotate cu lift. În acelaşi timp, pe Bulevardul Independenţei sunt câteva blocuri din anii 1960 cu 5 etaje fără lift.

Un amânunt des întâlnit în Târgovişte dar nu şi în alte orase sunt blocurile construite în anii 1980 cu 4 etaje care au un al 5-lea etaj parţial care conţine 1 singur apartament sau 2 garsoniere. Etaje parţiale se regăsesc şi în blocurile înalte.

Blocul ANL misterios

În Micro 6 lângă sensul giratoriu de pe Calea Câmpulung se află blocul 39A de 7 etaje pe care scrie “ANL 2003” deşi blocul este identic şi aliniat cu cele alăturate cu 10 etaje construite în perioada 1965-1975.

Mi-era greu să cred că ANL construieşte folosind proiecte comuniste, mai repede cred că blocul e vechi şi a fost redus din motive seismice (pe acelaşi Bulevardul Unirii, 5 blocuri cu aceeaşi arhitectură sunt în clasa 2 de risc seismic).

Un vizitator al site-ului mi-a zis că presupunerea mea e adevărată, blocul a avut 10 etaje şi a fost consolidat şi renovat, moment în care I-au fost demolate 3 etaje. Dar asta îmi creează noi întrebări: care a fost motivul demolării ultimelor 3 etaje? Cum poţi demola 3 etaje fără să afectezi structura de rezistenţă al întregului bloc? Ce s-a intâmplat cu proprietarii anteriori?

În Micro 2 şi Micro 11 sunt câte 4 blocuri ANL, cu formă identică cu blocurile comuniste. Cele din Micro 11 sunt ieşite din ordinea blocurilor din jur, să fi fost fundaţii comuniste abandonate după revoluţie şi finalizate de ANL, sau ANL a construit de la 0 folosind proiecte comuniste, singura diferenţă în plan e la ultimul etaj, fiind mansardat.

Targoviste din drona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *