Harta Buzău

Daţi click pe blocurile din hartă şi vedeţi anul construirii, numărul de apartamente, riscul seismic şi releveu. Momentan harta NU este 100% corectă aşa că raportaţi greşelile sau spuneţi-mi datele unde lipsesc!

Am făcut voluntar aceasta hartă pentru a vă oferi cunostinţele mele acumulate de-a lungul timpului. Un proiect original “Made by Teoalida” realizat voluntar pentru a vă oferi ceea ce primăria NU oferă oficial.

Studiez arhitectura comunistă din 2005 iar experienţa personală îmi permite identific modelele blocurilor şi numărul de apartamente şi camere din fiecare, folosind pozele din satelit + Google Street View. La majoritatea blocurilor, anul finalizării e imposibil de aflat cu exactitate, dar eu am estimat intervalele în care fiecare proiect de bloc a fost disponibil pentru construcţie si le-am clasificat într-una din următoarele culori:

Blocuri de stat:
1940-1960, cărămidă, tavan 3.0m
1958-1964, cărămidă, tavan 2.5m
1962-1970, cărămidă sau beton
1964-1970, beton sau prefabricate
1968-1976, beton sau prefabricate
1974-1978, beton sau prefabricate
1977-1982, beton sau prefabricate
1978-1986, cadre, beton sau prefabricate
1984-1990, cadre, beton sau prefabricate
după 1997 (ANL)
după 1990 abandonate sau transformate în birouri
prăbuşite sau demolate

Blocuri private:
până în 1950
1950-1990
după 1990

Notă: intervalele se suprapun la ani fiindcă proiecte diferite de blocuri s-au construit simultan. De-a lungul timpului am schimbat culoarea unor blocuri şi voi continua să schimb, pentru a fi cât mai aproape de realitate. Citiţi mai multe: cum estimez anul construcţiei blocurilor. Mă puteţi contacta şi pentru consultanţă imobiliară (exemplu).

Deschideţi pe tot ecranul:
harta colorată după anul construcţiei blocurilor
harta colorată după înălţimea blocurilor

Dacă vreţi să puneţi harta pe site-ul dumneavoastră, daţi click dreapta > View page source > copiaţi codul.

Datele blocurilor incluse pe hartă pot fi download-ate şi în format Excel.

În Municipiul Buzău 44 imobile au fost expertizate şi încadrate în clase de risc seismic, din care 18 sunt blocuri comuniste. Restul (peste 1000 blocuri comuniste) nu se cunoaşte riscul seismic fiindcă nu au fost expertizate. Citiţi mai multe: riscul seismic.

Cum se foloseşte harta

ZeeMaps are un bug (eroare) care face ca atunci când sunt peste 7500 buline pe hartă, ele sunt afisate sub formă de picătură, ceea ce cauzează erori grafice la zoom, până rezolvă ei eroarea puteţi evita bugul folosind funcţia de search. Daţi click pe lupa din dreapta-sus (calculator) sau meniu > search (telefon), pentru a afişa blocurile cu buline rotunde, vă va fi apoi mai uşor să daţi click pe ele decât pe picături. Acest VIDEO prezintă principalele comenzi/filtre ale hărţii.

Afişaţi blocurile dintr-un judeţ: alegeţi Nr ordine Excel > contains > scrieţi “BZ” sau “-” (cratimă) pentru a afişa cu buline rotunde toate blocurile din România.

Afişaţi blocurile dintr-un oraş / cartier: alegeţi City > contains > scrieţi numele oraşului/cartierului cu diacritice.

Căutaţi după numărul blocului: alegeţi Name > contains > scrieţi de exemplu “2A” harta va afişa doar blocurile cu numărul 2A. NU scrieţi strada (baza de date NU conţine adresele stradale la multe blocuri), scrieţi numărul blocului şi daţi zoom pe cartierul dorit (presupun că stiţi în ce cartier vreţi să ajungeţi) sau folosiţi căsuţa de search din dreapta-jos pentru a căuta strada (aici căutaţi pe Google Maps, NU în datele blocurilor introduse de mine).

Căutaţi după numărul de camere: alegeţi Apartamente > contains > “două camere” harta va afişa doar blocurile care conţin apartamente de 2 camere (notă: NU toate blocurile au numărul de camere indicat momentan).

Filtraţi blocurile cu risc seismic: alegeţi Risc seismic > contains > “clasa” harta va afişa doar blocurile încadrate în clasele de risc seismic.

Filtraţi după modelul blocului: alegeţi Denumire > contains > “capete decalate”, harta va afişa doar modelul de bloc introdus în 1984, preferatul multor familii datorită suprafeţelor generoase (notă: denumirile blocurilor sunt invenţii personale, probabil va trebui să daţi click pe un bloc cunoscut să vedeţi ce denumire i-am pus, apoi căutaţi şi găsiţi blocuri identice).

Numărul de blocuri şi apartamente din Buzau

DE ADAUGAT

Cum am făcut harta

Am început acest proiect în ianuarie 2018 cu lista blocurilor din Ploieşti în Excel pe care am integrat-o în Google Maps, iar din 2019 extind proiectul către alte oraşe.

În cazul Buzăului, am făcut în februarie 2020 o hartă PROVIZORIE trasând poligoane KML în Google Earth, ceea ce a durat 1 oră (am făcut la 20+ oraşe).

În aprilie 2021 m-am apucat de introdus în Excel datele tehnice ale fiecărui bloc în parte. După 20 ore de muncă, aveam coordonatele la toate blocurile şi numărul de apartamente şi camere la 90% din blocurile standard. Restul de 10% sunt blocuri non-standard pe care va trebui să le studiez pe fiecare în parte.

Vedeţi mai jos videourile cu procesul de compunere a datelor şi realizare a hărţii interactive.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *