Harta Plopeni

Click pe blocuri şi vedeţi anul construirii, numărul de etaje şi apartamente, plus releveu. Deschideţi harta pe tot ecranul.

Hartă bazată pe baza de date a blocurilor compusă de mine în Excel. Un proiect original “Made by Teoalida” realizat voluntar. Experienţa personală îmi permite să ghicesc anul construcţiei oricărui bloc din România (cu aproximaţie de +/- 5 ani) doar uitându-mă la poza din satelit, iar cu Google Street View ghicesc şi numărul de apartamente. Citiţi mai multe: cum aflu anul construcţiei blocurilor.

Am clasificat tipurile de blocuri pe următoarele culori:
(se suprapun la ani fiindcă tipuri diferite de blocuri s-au construit simultan)

1940-1960, cărămidă fără stâlpi, tavan 3.0m
1958-1964, cărămidă fără/cu stâlpi, tavan 2.5m
1962-1970, cărămidă cu stâlpi sau beton
1964-1970, beton sau prefabricate
1970-1978, beton sau prefabricate
1976-1982, beton sau prefabricate
1978-1986, cadre, beton sau prefabricate
1984-1990, cadre, beton sau prefabricate
prăbuşite sau demolate

Există şi o variantă a hărţii cu blocuri colorate după numărul de etaje.

Filtraţi blocurile:

Calculator: daţi click pe lupa din dreapta-sus, telefon: daţi click în stânga-sus pe meniu > search.
Alegeţi “name” > contains > scrieţi un număr de bloc > apăsaţi enter, harta va afişa doar blocurile cu numărul respectiv.
Alegeţi “risc seismic” > contains > scrieţi “clasa” > apăsaţi enter, harta va afişa DOAR blocurile încadrate în clasele de risc seismic.
În acelaşi mod puteţi filtra blocurile cu / fără lift, blocurile care au peste un anumit număr de etaje, un anumit număr de camere, un anumit model de bloc, etc.

Dacă vreţi să puneţi harta pe site-ul dumneavoastră, daţi click dreapta > View page source > copiaţi codul.

Cine îmi poate da mai multe detalii despre istoria oraşului şi construcţia blocurilor (în special a celor vechi cu 1 etaj) să mă contacteze (comment în josul paginii sau mesaj pe chat)

Daţi share pentru a ajuta lumea cu informaţii gratuite.

Hartă Plopeni de perete

Am desenat harta Plopeni în AutoCAD, se poate printa ca hartă de perete. Contactaţi-mă pentru preţ şi livrare.

Harta de perete Plopeni

Părerea mea

Plopeni mi se pare cel mai frumos oraş din punct de vedere urbanistic dintre oraşele pe care le-am putut vizita într-o zi (de pe raza de 100 km în jurul Ploieştiului), mic dar frumos pentru că pare un oraş complet, nu are străzi şi blocuri neterminate sau case vechi uitate printre blocuri, 100% din populaţie locuia la bloc la momentul revoluţiei.

Totuşi în zona străzii Speranţei a fost defrisată o mare parte din pădure. Să fi fost aici noi blocuri în proiect?

În prezent nu locuieste toată lumea la bloc, există case, mai exact cocioabe construite din lemn şi tablă pe lângă calea ferată şi la nord după autogară, garaje, magazii, coteţe de animale, dar totuşi am văzut într-unele lumină aprinsă şi rufe întinse la uscat, deci sunt locuite. S-au construit şi case noi printre blocurile din anii 1940-1960 (e interesant de aflat cum au intrat în proprietatea acelui teren public dintre blocuri, cică primăria a scos la licitaţie parcelele, dar oare de ce?).

Istoria blocurilor

Plopeni a atins apogeul la recensământul din 1992 cu 10284 locuitori. Calea ferată şi Strada Victoriei împart oraşul în 4 părti, din care doar cele de sud şi de nord sunt rezidenţiale. Zona de vest conţine stadionul iar zona de est e industrială.

Fabrica de armament Plopeni a luat fiinţă în 1938 iar în jurul ei a apărut o colonie muncitorească în 1939 (sursa: Wikipedia). Un număr mare de case şi blocuri cu 1 etaj au fost construite în anii 1940 şi 1950, dar nu îmi dau seama care au fost construite în perioada regatului la ordinele nemţilor şi care la ordinele ruşilor sau guvernului comunist.

Aceste vile şi blocuri din anii ’40 şi ’50, cu tavan de aproximativ 3 metri, sunt împărţite în 2 zone, sud (36 clădiri cu 41 scări, estimez 282 apartamente) şi nord (43 clădiri cu 63 scări, estimez 284 apartamente), ceea ce mă face să mă întreb ce era în zona de mijloc dintre cartiere. În jurul anulul 1960 au fost adăugate la sud 9 blocuri cu 2 etaje cu tavan de aproximativ 2,5 metri (standard introdus în 1958). Probabil tot atunci s-a construit şi Bulevardul Republicii pe partea estică. În anii 1960 s-a trecut la blocuri cu 4 etaje, s-a construit la sud un cartier cu 26 blocuri bare paralele şi cuburi, cu 45 scări, totalizând 920 apartamente.

Satul, pe atunci având numele Stejarul, a fost declarat oraş în 1968 şi a primit numele Plopeni.

În anii 1980 când s-a construit masiv în zona nordică (actuala zonă centrală), blocurile AC1-AC19, B1-B5, C1-C17, 18-20, C21, V4-V8, V22, plus blocurle D1-D4 şi blocul Diana la sud, 56 blocuri cu 83 scări, totalizând 1505 apartamente.

Total: 164 blocuri, 228 scări, totalizând 2991 apartamente + 4 cămine cu 332 camere (dacă unele camere nu sunt de fapt băi şi bucătării comune).

Un cămin de nefamilişti din Plopeni s-a prăbuşit la cutremurul din 1977 (sursa: ph-online.ro şi  republikanews.ro) unde, conform martorilor, 30 persoane au murit, informaţii oficiale nu există deoarece presa de la acea vreme nu spunea nimic despre pagubele din Prahova. Nu ştiu exact unde era localizat şi câte camere avea, dar presupun că era similar cu căminul 2 construit în anii 1950. Cine îmi poate da mai multe informaţii să mă contacteze!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *