Harta Moreni cu blocuri

Click pe blocuri şi vedeţi anul construirii, numărul de etaje şi apartamente, plus releveu. Deschideţi harta pe tot ecranul.

Hartă bazată pe baza de date a blocurilor compusă de mine în Excel. Un proiect original “Made by Teoalida” realizat voluntar. Experienţa personală îmi permite să ghicesc anul construcţiei oricărui bloc din România (cu aproximaţie de +/- 5 ani) doar uitându-mă la poza din satelit, iar cu Google Street View ghicesc şi numărul de apartamente. Citiţi mai multe: cum aflu anul construcţiei blocurilor.

Am clasificat tipurile de blocuri pe următoarele culori:
(se suprapun la ani fiindcă tipuri diferite de blocuri s-au construit simultan)

1940-1960, cărămidă fără stâlpi, tavan 3.0m
1958-1964, cărămidă fără/cu stâlpi, tavan 2.5m
1962-1970, cărămidă cu stâlpi sau beton
1964-1970, beton sau prefabricate
1970-1978, beton sau prefabricate
1976-1982, beton sau prefabricate
1978-1986, cadre, beton sau prefabricate
1984-1990, cadre, beton sau prefabricate
după 1997 (ANL)
după 1990 abandonate sau transformate în birouri
prăbuşite sau demolate

Există şi o variantă a hărţii cu blocuri colorate după numărul de etaje.

Filtraţi blocurile:

Calculator: daţi click pe lupa din dreapta-sus, telefon: daţi click în stânga-sus pe meniu > search.
Alegeţi “name” > contains > scrieţi un număr de bloc > apăsaţi enter, harta va afişa doar blocurile cu numărul respectiv.
Alegeţi “risc seismic” > contains > scrieţi “clasa” > apăsaţi enter, harta va afişa DOAR blocurile încadrate în clasele de risc seismic.
În acelaşi mod puteţi filtra blocurile cu / fără lift, blocurile care au peste un anumit număr de etaje, un anumit număr de camere, un anumit model de bloc, etc.

Dacă vreţi să puneţi harta pe site-ul dumneavoastră, daţi click dreapta > View page source > copiaţi codul.

Daţi share pentru a ajuta lumea cu informaţii gratuite.

Numerele blocurilor

Am pus pe hartă numerele blocurilor conform modelelor 3D desenate de Ciprian Nuţescu şi clickabile în Google Earth, ca apoi să îmi dau seama că numerele reprezintă cel mai probabil ordinea în care acest domn le-a desenat, NU reprezintă numerele reale ale blocurilr (e cam ilogic ca blocul M01 să fie în zona construită în anii 1980 iar blocurile din anii 1960 să aibă numere M18-M42), iar seria de blocuri de pe bulevardul principal numite HQ1-HQ5 înseamnă model 3D de înaltă calitate, nu se folosea litera Q în comunism.

Cine îmi poate furniza numerele blocurilor CORECTE să mă contacteze!

Istoria blocurilor din Moreni

Oraşul Moreni pare frumos din punct de vedere urbanistic, văzut din satelit, având blocurile grupate într-un singur cartier în centru fără case printre blocuri, plus câteva blocuri izolate la sud şi la vest. Dar când m-am dus să-l vizitez în 2007 am fost îngrozit de sărăcie, gunoaie pe străzi şi blocuri părăsite. Şi totuşi a devenit municipiu în 2003.

În zona de vest (cartierul Schela Mare) se află un număr mare de case standardizate şi blocuri cu 1 etaj care par a fi interbelice. În zona de sud (nu ştiu cum se numeşte) la fel sunt case standardizate cu un singur nivel şi blocuri cu 1-2 etaje care par interbelice sau pot fi din anii 1950. Unele sunt într-o stare avansată de degradare (tencuială căzută, cărămizi căzute, găuri în acoperiş). Tot la sud, pe Bulevardul 22 Decembrie 1918 sunt şi 3 blocuri cu 4 etaje în întregime de garsoniere, standard întrodus după 1960. Cine îmi poate da mai multe detalii legat de anul construcţiei să mă contacteze!

Construcţia blocurilor a luat amploare în anii 1960 în zona centrală, în jurul Bulevardului Petrolului, şi continuând către nord în anii 1970. 4 blocuri se află pe strada Alexandru Ioan Cuza.

Din câte văd din satelit, se pare că s-a plănuit dezvoltarea oraşului cu 30 ani în avans, în anii 1970 şi 1980 s-a construit în continuare după aceleaşi reguli.

În anii 1980 s-au construit blocuri mai moderne pe Bulevardul Căpitan Pantea Ion, unele având 5 şi 6 apartamente pe etaj, şi pe strada Ana Ipătescu, 2 blocuri fiind abandonate la nivelul parterului sau etajului 1. Rămâne un mister ce ar fi urmat să se construiască în anii 1990.

Ştie cineva ce era în zona centrală înainte de construcţia blocurilor? Au fost demolate case sau era teren viran?

Excluzând coloniile industriale construite până în 1960 (fiindcă la majoritate îmi dau seama de câte apartamente au), Moreni are 139 blocuri, 210 scări, 4431 apartamente. 22886 locuitori la recensământul din 1992, cu 3 persoane pe apartament ar însemna că 58% din populaţie locuia la bloc.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *