Legenda culorilor

Multi m-au întrebat daca informatiile de pe harta sunt oficiale. Nu cred ca vreo primarie are o baza de date oficiala cu anul exact când blocurile s-au dat în folosinta (am dat chiar eu email la www.ancpi.ro si am primit mai multe email-uri de raspuns de la diverse primarii, ca nu tin evidenta anul constructiei blocurilor), asa ca am decis sa fac chiar EU un proiect unic în România.

Experienta personala îmi permite sa ghicesc anul constructiei oricarui bloc din România (cu aproximatie de +/- 5 ani) doar uitându-ma la poza din satelit, iar cu Google Streetview ghicesc si numarul de apartamente. Am clasificat blocurile pe urmatoarele perioade de proiectare:

Rosu = blocuri de stat din 1940-1960 (tavan 2,8-3m) sau 1958-1960 (tavan 2,5-2,6 m) cu balustrada scarii din beton
Portocaliu = blocuri de stat din 1960-1970, din caramida cu sau fara stâlpi de beton, cu balustrada scarii din metal
Portocaliu-galben = blocuri de stat din 1964-1972, din beton monolit sau caramida
Galben = blocuri de stat din 1970-1980, din beton monolit sau prefabricate
Verde = blocuri de stat din 1976-1982, din prefabricate sau diafragme
Turcuaz = blocuri de stat din 1980-1990, din prefabricate sau diafragme (unele terminate dupa 1990)
Albastru deschis = blocuri de stat din 1984-1990, din prefabricate sau diafragme (unele terminate dupa 1990), cu camere cu 10-20% mai mari ca cele turcuaz.

Rosu închis = blocuri private din 1900-1950
Verde închis = blocuri private din 1950-1990
Albastru închis = blocuri private de dupa 1990
Negru = blocuri prabusite sau demolate

Fiind o munca manuala, este posibil sa îmi fi scapat câteva greseli. La anumite blocuri nu sunt sigur de numarul de apartamente si le-am adaugat o nota. Rog toti vizitatorii site-ului sa dea click pe blocurile din zona lor si sa îmi raporteze orice greseala gasesc. Numai cu ajutorul dumneavoastra, vom avea o baza de date CORECTA!

Anul receptiei blocului se poate afla doar cerând documentele de la fiecare asociatie de proprietari. Agentiile imobiliare scriu în anunturi anul spus de vânzator, care poate fi corect sau nu, dar nu scriu numarul blocului în anunturi asa ca nu prea ma pot folosi de site-urile imobiliare pentru a completa baza mea de date. Invit agentiile imobiliare la o colaborare, sa îmi spuna numarul blocului si anul construirii ori de câte ori este posibil.

Estimez ca în cazul în care vom verifica documentele la toate blocurile, 95-99% vor avea anul construirii în intervalele indicate de mine.

Filtrati blocurile

Dati click pe lupa hartii din dreapta-sus si alegeti "risc seismic", scrieti "clasa" si apasati enter, harta va afisa DOAR blocurile încadrate în clasele de risc seismic. În acelasi mod puteti filtra blocurile cu / fara lift, blocurile care au peste un anumit numar de etaje, un anumit model de bloc, etc.

Nota pentru riscul seismic

În Ploiesti au fost expertizate si încadrate în clase de risc seismic 50 blocuri cu avarii majore la cutremurul din 1977, alte 53 blocuri cu avarii minore au fost propuse pentru expertizare care nu s-a mai efectuat din lipsa de bani (sursa: observatorulph.ro). Restul blocurilor (indicate ca neexpertizat pe harta) nu au suferit avarii în 1977, dar asta NU garanteaza ca nu vor se vor prabusi la urmatorul cutremur. Cititi mai multe: cât de sigure sunt blocurile cu si fara bulina?

Nota pentru blocurile private

Colonii industriale se construiau înca din perioada interbelica, de marile fabrici detinute de stat sau de privatie. Conform Wikipedia, fabrica de armament Plopeni a luat fiinta în 1938 iar în jurul ei a aparut o colonie muncitoreasca în 1939, a carei constructie a continuat catre anii 1960. În anii 1950 se construiau blocuri de catre fabricile nationalizate, program national de locuinte în masa a aparut la sfârsitul anilor 1950.

As aprecia daca cineva ma poate lamuri daca coloniile Depou, Triaj, Vega din Ploiesti, Colonia 1 Mai de la Bucov, colonia Minieri si vilele / blocurile cu 1 etaj din Plopeni, sunt construite în perioada interbelica, în timpul razboiului, sau dupa ce comunistii au preluat puterea în 1947.

Am catalogat ca blocuri private din perioada comunista cele care au apartamente exagerat de mari. Nu stiu în ce conditii putea o persoana, sau un grup de persoane sa îsi construiasca un bloc în perioada comunista. Este posibil ca aceste blocuri sa fi fost construite de oameni privati cu pile în partid sau de stat pentru elita PCR. Cine îmi poate da detalii sa ma contacteze!

Lista de actualizari

Februarie 2018: am publicat harta blocurilor din Ploiesti facuta initial cu Google Fusion Tables (serviciul Fusion Tables se va închide pe 3 Decembrie 2019).

August 2019: am adaugat blocurile din Breaza, Baicoi, Boldesti-Scaieni, Filipesti, Floresti, Urlati, etc.

Septembrie 2019: am adaugat blocurile din Câmpina si am început munca la Iasi, am adaugat si blocurile construite dupa 2000 dupa ce mai multi vizitatori ai site-ului mi-au cerut sa adaug si blocurile noi (harta initala avea doar blocurile comuniste, ca alea ma pasioneaza pe mine).

8 Octombrie 2019: am refacut harta în ZeeMaps.

12 Noiembrie 2019: am adaugat blocurile din Mizil, Slanic, Valenii de Munte, am adaugat 2 coloane: nota si lift (da/nu) pentru filtru, am adaugat planurile celor mai populare 12 modele de blocuri, valabile pentru 1174 blocuri din cele 1766 blocuri comuniste din Ploiesti, valabile si pentru alte orase (comunistii au dat copy-paste la aceleasi blocuri în toata România).

20 Noiembrie 2019: am adaugat numarul de camere din apartamente pentru aproximativ 80% din blocuri.

25 Noiembrie 2019: am adaugat planurile pentru inca 14 modele de blocuri si numarul de camere din apartamente pentru inca 10% din blocuri.

Înapoi la prima pagina www.teoalida.ro