Navigati pe harta catre orasul vostru

Am inceput sa fac aceste harti pentru a oferi tuturor romanilor cunostintele mele acumulate de-a lungul timpului.

Studiez arhitectura comunista din 2005 iar experienta personala īmi permite sa spun anul constructiei oricarui bloc din Romānia (cu aproximatie de +/- 5 ani) doar uitāndu-ma la poza din satelit, iar cu Google Street View spun numarul de apartamente si camere din apartamente (īn 90% din blocurile comuniste).

Am primit multe comentarii gen "cum ai facut asta?" sau "de unde ai luat datele?" iar unele persoane nu ma cred ca am compus baza de date SINGUR, fara a avea acces īn arhivele primariilor. De fapt nu stiu vreo primarie care sa tina evidenta tuturor blocurilor cu anul constructiei blocurilor si numarul de apartamente (am dat chiar eu email la www.ancpi.ro si am primit mai multe email-uri, toate negative, diverse primarii mi-au raspuns ca nu tin evidenta anului constructiei blocurilor), iar cānd se face reabilitarea unor blocuri se merge doar la blocurile respective pentru colectarea datelor. Asa ca am decis sa fac chiar EU un proiect unic īn Romānia.

Am inceput in ianuarie 2018 cu orasul meu Ploiesti, alte orase din judetul Prahova (august-noiembrie 2019), moment in care am adaugat planurile blocurilor si distributia pe numarul de camere, Targoviste si alte orase din Dambovita (ianuarie 2020), Bucuresti (iulie-septembrie 2020). In august 2019 m-am apucat si de Iasi fiindca e singurul oras din Romania care a publicat pe internet o lista cu anul constuirii blocurilor (data receptiei lucrarii) la 3121 blocuri si ma gandeam ca ma va ajuta sa estimez mai exact anul constructiei blocurilor din toata Romania, dar fiindca nu gaseam pe OpenStreetMaps unele blocuri din lista oficiala, iar blocuri gasite in OpenStreetMaps nu apareau in lista oficiala, am abandonat munca la Iasi pentru a ma concentra pe orasele din jurul Ploiestiului unde ma pot deplasa. Toate datele le introduc manual īn baza de date Excel, la o viteza medie de 60 blocuri pe ora (chiar mai rapid īn cazul cartierelor mari cu blocuri repetitive), ca apoi sa le import in ZeeMaps. Daca nu ma credeti, uitati-va la acest video.

Estimand ca sunt 90.000 blocuri comuniste in Romania, mi-ar lua 1500 ore sa extind proiectul la nivel national. As vrea sa angazez oameni, dar nu stiu cine are rabdarea si experienta mea incat sa compuna datele cel putin la 50% din viteza mea.

In ianuarie 2020 mi-a venit ideea sa trasez poligoane KML in Google Earth, astfel colorand cartierele in loc de blocuri individuale, am facut asta la Bucuresti (5 oore) iar in decursul lunii februarie 2020 am facut la inca 22 orase principale, restul resedintelor de judet urmand sa le fac lunile urmatoare. Dureaza cam 1-2 ore per oras de 100,000 - 300,000 locuitori sa studiez poza din satelit si Google Streetview ca sa imi dau seama de anul constructiei blocurilor din tot orasul si sa trasez poligoanele KML in Google Earth (comparat cu 30 ore cat ar lua sa fac baza de date cu blocuri individuale la un oras de marimea Ploiestiului).

Fiind o munca manuala, este posibil sa īmi fi scapat cāteva greseli. La anumite blocuri nu sunt sigur de numarul de apartamente si le-am adaugat o nota. Rog toti vizitatorii site-ului sa dea click pe blocurile din zona lor si sa īmi raporteze orice greseala gasesc. Numai cu ajutorul dumneavoastra, vom avea o baza de date CORECTA!

Anul finalizarii (receptiei blocului) se poate afla doar cerānd documentele de la fiecare asociatie de proprietari. Agentiile imobiliare scriu īn anunturi anul spus de vānzator, care poate fi corect sau nu, dar nu scriu numarul blocului īn anunturi asa ca nu prea ma pot folosi de site-urile imobiliare pentru a completa baza mea de date. Invit agentiile imobiliare la o colaborare, sa īmi spuna numarul blocului si anul construirii ori de cāte ori este posibil.

Harta provizorie cu poligoane pe cartiere

 1950-1965  1960-1970  1965-1975  1970-1980  1975-1985  1980-1990  1985-1990 

Nota: este posibil ca un numar redus de blocuri sa fie construite īn afara perioadelor indicate de culoare (indesiri ulterioare). Harta utila de exemplu celor care cauta apartament construit dupa 1977 sa stie ce cartiere sa evite.

Harta finala cu buline pe blocuri individuale

Dati click pe blocuri si vedeti anul construirii, numarul de etaje si apartamente, riscul seismic si releveul apartamentelor. Am clasificat blocurile pe urmatoarele perioade de proiectare:

Red = blocuri de stat din 1940-1960, majoritatea din caramida fara stālpi de beton, camere inalte de 2,8 - 3,0 metri, balustrada scarii din beton.
Orange = blocuri de stat din 1958-1964, majoritatea din caramida fara stālpi de beton, camere inalte de 2,5 - 2,6 metri, balustrada scarii din metal.
Yellow = blocuri de stat din 1962-1970, majoritatea din caramida cu stālpi de beton sau beton monolit, camere inalte de 2,5 metri.
Light yellow = blocuri de stat din 1964-1972, majoritatea din beton monolit sau prefabricate.
Light green = blocuri de stat din 1970-1978, majoritatea din beton monolit sau prefabricate.
Green = blocuri de stat din 1976-1982, majoritatea din prefabricate sau diafragme.
Light blue = blocuri de stat din 1978-1986, majoritatea din prefabricate sau diafragme (unele terminate dupa 1990).
Sky = blocuri de stat din 1984-1990, majoritatea din prefabricate sau diafragme (unele terminate dupa 1990), cu camere cu 10-20% mai mari ca cele turcuaz.
Light purple = blocuri de stat ANL dupa 2000. Unele blocuri sunt construite pe fundatii comuniste abandonate dupa revolutie.
Grey = blocuri niciodata locuite, abandonate sau transformate īn birouri dupa 1990
Forest = blocuri prabusite sau demolate
White = blocuri necercetate (inca) le-am pus doar coordonatele ca ulterior sa adaug detaliile si stabilesc culoarea

Brown = blocuri private de lux 1900-1950
Tree = blocuri de lux din 1950-1990
Blue = blocuri private dupa 1990

Nota: baza de date NU este si probabil NU va fi niciodata 100% corecta. Īntotdeauna verificati documentele īnainte de cumparare. De-a lungul timpului am schimbat culorile unor blocuri si continui sa schimb, īncerc sa o fac cāt mai corecta posibil iar VOI ma puteti ajuta, dati click pe blocuri si raportati orice greseala vedeti. Estimez ca īn cazul īn care vom gasi documentele la toate blocurile, 95-99% vor avea anul construirii īn intervalele estimate de mine.

Filtrati blocurile

Dati click pe lupa hartii din dreapta-sus (calculator) sau meniu > search (telefon) alegeti "risc seismic", scrieti "clasa" si apasati enter, harta va afisa DOAR blocurile īncadrate īn clasele de risc seismic. Īn acelasi mod puteti filtra blocurile cu / fara lift, blocurile care au peste un anumit numar de etaje, un anumit model de bloc, etc.

Nota pentru riscul seismic

Īn Ploiesti au fost expertizate si īncadrate īn clase de risc seismic 50 blocuri cu avarii majore la cutremurul din 1977, alte 53 blocuri cu avarii minore au fost propuse pentru expertizare care nu s-a mai efectuat din lipsa de bani (sursa: observatorulph.ro). Restul blocurilor (indicate ca neexpertizat pe harta) nu au suferit avarii īn 1977, dar asta NU garanteaza ca nu vor se vor prabusi la urmatorul cutremur. Cititi mai multe: cāt de sigure sunt blocurile cu si fara bulina?

Vedeti si lista blocurilor cu risc seismic
(linkul original a fost www.garanta.ro/wp-content/uploads/2012_08_03_lista_imobilelor_expertizate_RO_afisat_SITE.pdf - fisierul a fost sters in ianuarie 2020).

Īnapoi la prima pagina www.teoalida.ro