Navigati pe harta catre orasul vostru

Am inceput sa fac aceste harti pentru a oferi tuturor romanilor cunostintele mele acumulate de-a lungul timpului.

Studiez arhitectura comunista din 2005 iar experienta personala îmi permite sa spun anul constructiei oricarui bloc din România (cu aproximatie de +/- 5 ani) doar uitându-ma la poza din satelit, iar cu Google Street View spun numarul de apartamente si camere din apartamente (în 90% din blocurile comuniste).

Am primit multe comentarii gen "cum ai facut asta?" sau "de unde ai luat datele?" iar unele persoane nu ma cred ca am compus baza de date SINGUR, fara a avea acces în arhivele primariilor. De fapt nu stiu vreo primarie care sa tina evidenta tuturor blocurilor cu anul constructiei blocurilor si numarul de apartamente (am dat chiar eu email la www.ancpi.ro si am primit mai multe email-uri, toate negative, diverse primarii mi-au raspuns ca nu tin evidenta anului constructiei blocurilor), iar când se face reabilitarea unor blocuri se merge doar la blocurile respective pentru colectarea datelor. Asa ca am decis sa fac chiar EU un proiect unic în România.

Am inceput in ianuarie 2018 facand baza de date Excel cu blocurile din Ploiesti pentru afisare pe harta ZeeMaps. Datorita numarului mare de laude pe Facebook si cereri din partea celor din alte orase, am extins proiectul catre alte orase din judetul Prahova în August-Noiembrie 2019, Targoviste in Ianuarie 2020. In August 2019 m-am apucat si de Iasi fiindca e singurul oras din Romania care a publicat pe internet o lista cu anul constuirii blocurilor (data receptiei lucrarii) la 3121 blocuri si ma gandeam ca ma va ajuta sa estimez mai exact anul constructiei blocurilor din toata Romania, dar fiindca nu gaseam pe OpenStreetMaps unele blocuri din lista oficiala, iar blocuri gasite in OpenStreetMaps nu apareau in lista oficiala, am abandonat munca la Iasi pentru a ma concentra pe orasele din jurul Ploiestiului, inclusiv Bucuresti. Toate datele le introduc manual în Excel, la o viteza medie de 60 blocuri pe ora (chiar mai rapid în cazul cartierelor mari cu blocuri repetitive). Daca nu ma credeti, uitati-va la acest video.

Estimand ca sunt 90.000 blocuri comuniste in Romania, mi-ar lua 1500 ore sa extind proiectul la nivel national. As vrea sa angazez oameni, dar nu stiu cine are rabdarea si experienta mea incat sa compuna datele cel putin la 50% din viteza mea.

Fiind o munca manuala, este posibil sa îmi fi scapat câteva greseli. La anumite blocuri nu sunt sigur de numarul de apartamente si le-am adaugat o nota. Rog toti vizitatorii site-ului sa dea click pe blocurile din zona lor si sa îmi raporteze orice greseala gasesc. Numai cu ajutorul dumneavoastra, vom avea o baza de date CORECTA!

Anul finalizarii (receptiei blocului) se poate afla doar cerând documentele de la fiecare asociatie de proprietari. Agentiile imobiliare scriu în anunturi anul spus de vânzator, care poate fi corect sau nu, dar nu scriu numarul blocului în anunturi asa ca nu prea ma pot folosi de site-urile imobiliare pentru a completa baza mea de date. Invit agentiile imobiliare la o colaborare, sa îmi spuna numarul blocului si anul construirii ori de câte ori este posibil.

Estimez ca în cazul în care vom verifica documentele la toate blocurile, 95-99% vor avea anul construirii în intervalele indicate de mine.

Harta cu poligoane pe cartiere

Fiindca ar lua prea mult timp sa fac harta cu blocuri individuale pentru toare orasele Romaniei, din februarie 2020 am luat-o pe scurtatura, colorand cartierele in loc de blocuri individuale. Dureaza cam 1-2 ore per oras de 100,000 - 300,000 locuitori sa studiez poza din satelit si Google Streetview ca sa imi dau seama de anul constructiei blocurilor din tot orasul si sa trasez poligoanele KML in Google Earth.

Nota: harta cu poligoane colorate este PROVIZORIE, utila de exemplu celor care cauta apartament construit dupa 1977 sa stie ce cartiere sa evite. Întotdeauna verificati documentele înainte de cumparare. Este posibil ca un numar redus de blocuri sa fie construite în afara perioadelor indicate de culoare. Raportati eventualele greseli pentru îmbunatatirea hartii.

 1950-1965  1960-1970  1965-1975  1970-1980  1975-1985  1980-1990  1985-1990 

Harta cu buline pe blocuri individuale

Dati click pe blocuri si vedeti anul construirii, numarul de etaje si apartamente, riscul seismic si releveul apartamentelor. Am clasificat blocurile pe urmatoarele perioade de proiectare:

Rosu = blocuri de stat din 1940-1960, majoritatea din caramida fara stâlpi de beton, camere inalte de 2,8 - 3,0 metri, balustrada scarii din beton.
Portocaliu = blocuri de stat din 1958-1964, majoritatea din caramida fara stâlpi de beton, camere inalte de 2,5 - 2,6 metri, balustrada scarii din metal.
Portocaliu-galben = blocuri de stat din 1962-1970, majoritatea din caramida cu stâlpi de beton sau beton monolit, camere inalte de 2,5 metri.
Galben = blocuri de stat din 1964-1972, majoritatea din beton monolit sau prefabricate.
Verde = blocuri de stat din 1970-1980, majoritatea din beton monolit sau prefabricate.
Verde-turcuaz = blocuri de stat din 1976-1982, majoritatea din prefabricate sau diafragme.
Turcuaz = blocuri de stat din 1980-1990, majoritatea din prefabricate sau diafragme (unele terminate dupa 1990).
Albastru deschis = blocuri de stat din 1984-1990, majoritatea din prefabricate sau diafragme (unele terminate dupa 1990), cu camere cu 10-20% mai mari ca cele turcuaz.
Roz = blocuri de stat ANL dupa 2000. Unele blocuri sunt construite pe fundatii comuniste abandonate dupa revolutie.

Rosu închis = blocuri private de lux 1900-1950
Verde închis = blocuri de lux din 1950-1990
Albastru închis = blocuri private dupa 1990
Negru = blocuri prabusite sau demolate

Filtrati blocurile

Dati click pe lupa hartii din dreapta-sus (calculator) sau meniu > search (telefon) alegeti "risc seismic", scrieti "clasa" si apasati enter, harta va afisa DOAR blocurile încadrate în clasele de risc seismic. În acelasi mod puteti filtra blocurile cu / fara lift, blocurile care au peste un anumit numar de etaje, un anumit model de bloc, etc.

Nota pentru riscul seismic

În Ploiesti au fost expertizate si încadrate în clase de risc seismic 50 blocuri cu avarii majore la cutremurul din 1977, alte 53 blocuri cu avarii minore au fost propuse pentru expertizare care nu s-a mai efectuat din lipsa de bani (sursa: observatorulph.ro). Restul blocurilor (indicate ca neexpertizat pe harta) nu au suferit avarii în 1977, dar asta NU garanteaza ca nu vor se vor prabusi la urmatorul cutremur. O lista a blocurilor cu risc seismic din toata Romania o gasiti pe site-ul Garanta. Cititi mai multe: cât de sigure sunt blocurile cu si fara bulina?

Înapoi la prima pagina www.teoalida.ro